Διαδρομές στα συναισθήματα με ήρωες βιβλίων (9 Ιουλίου)

Σήμερα 9 Ιουλίου, στις 10 το πρωί, στο ισόγειο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών, η κ. Μαρία Μεντίζη, θεατρολόγος, δημιούργησε θεατρικό "μπουλούκι" με 18 παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, για να τα ταξιδέψει στον εσωτερικό τους κόσμο, τον κόσμο των συναισθημάτων. Αρχικά γνωριστήκαμε με διάφορους "περίεργους" τρόπους: κάναμε κινήσεις και τις μιμούνταν οι υπόλοιποι, πετάξαμε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, είπαμε τα ονόματά μας τραγουδιστά, φωναχτά και ψιθυριστά! Μάθαμε τα ονόματα των άλλων με όλους τους πιθανούς τρόπους και συνδυασμούς. Στη συνέχεια ήρθαμε πιο κοντά...πώς;;; Περπατήσαμε χέρι με χέρι, πόδι με πόδι, ώμο με ώμο αλλά και ποπό με ποπό! Μιμηθήκαμε κινήσεις άλλων και συνεννοηθήκαμε απλώς με το βλέμμα. Σιγά Σιγά, αρχίσαμε να μιλάμε για τα συναισθήματα. Χωριστήκαμε σε χρωματο -ομαδούλες και αντιστοιχίσαμε το κάθε χρώμα με κάποιο συναίσθημα. Η κ. Μαρία μας διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί" της Βασιλικής Κάργα (εκδόσεις επόμενος σταθμός 2008).Γίναμε κι εμείς βιβλία και αναπαραστήσαμε τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα του βιβλίου- πρωταγωνιστή. Στη συνέχεια, ξετυλίξαμε το υποκριτικό μας ταλέντο και εκφράσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε με τις "μουτσούνες" μας, διάφορα συναισθήματα.

Όταν η κ Μαρία μας είπε ότι θα ανεβαίναμε στη σκηνή, μας κόπηκαν τα πόδια! Θα ανεβαίναμε στο σανίδι, αλλά ευτυχώς, όχι για παράσταση, αλλά θα συνεχίζαμε το παιχνίδι. Διαβάσαμε το βιβλίο μέχρι τέλους και αναπαραστήσαμε την τελευταία σκηνή. Φτιάξαμε τις πεταλούδες με νότες όπως και οι σελίδες του βιβλίου και ταξιδέψαμε νοερά μαζί με τη μουσική εκεί στην αυλή με το αγόρι με τα πράσινα γυαλιά και το βιβλίο που εκστασιασμένο είχε μόλις ανακαλύψει τη μουσική του φύση!

Ευχαριστούμε την κ. Μαρία Μεντίζη που έβγαλε τους ηθοποιούς που είχαμε καταχωνιασμένους βαθιά μέσα μας, αλλά και την εθελόντρια κ. Ευαγγελία Κοντοβάιου που συμμετείχε μαζί μας και μας μετέδιδε τη ζωηράδα και τη ζωντάνια της.

Video από την εκδήλωση


Φωτογραφίες από την εκδήλωση