Εγκαινιάστηκε η Έκθεση για τον Γιάννη Ρίτσο

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης ντοκουμέντων για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου.
Την έκθεση εγκαινίασαν ο Νομάρχης Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης – Πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών κ. Θεολόγος.
Η συλλογή των αντικειμένων που εκτίθενται περιλαμβάνει τα ζωγραφικά έργα, τις πέτρες, τις ρίζες, τα κεραμικά, τα πιάτα, τα χειρόγραφα του ποιητή, προσωπικά του αντικείμενα, διακρίσεις, εκδόσεις και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Για το Μουσείο Μπενάκη που παραχώρησε το συγκεκριμένο υλικό και τον εικαστικό Ρίτσο μίλησε στους προσκεκλημένους η Μουσειολόγος και Υπεύθυνη των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μουσείου κ. Λιάνα Τσομπάνογλου ενώ στην όλη διοργάνωση αναφέρθηκε ο Διευθυντής Πολιτισμού της Ν.Α Σερρών κ. Βασίλης Βαφειάδης.
Μετά την ξενάγηση στην έκθεση, ακολούθησε εκδήλωση στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης με κεντρικό ομιλητή τον φιλόλογο κ. Δημήτρη Κόκορη, ο οποίος μίλησε για το ποιητικό έργο του Ρίτσου ενώ προηγήθηκε παράλληλη ερμηνεία της Σονάτας του Σεληνόφωτος από την Ελένη Βισέρη και το αντίστοιχο έργο του Μπετόβεν στο πιάνο από το Νίκο Έξαρχο.
Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2009 και θα λειτουργεί:
Πρωί – Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 14.00
Απόγευμα – Δευτέρα & Πέμπτη 18.30 – 20.30

Επικοινωνία:
Βιβλιοθήκη: 23210.98550 - Ν.Ε.ΠΟ.Σ: 23213.54512

Για την πραγματοποίησή της συνεργάστηκαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, το Μουσείο Μπενάκη, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και η ΝΕΠΟΣ.

 
 
Χαιρετισμός Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.Θεολόγου
 
 
 
 
  
 
Χαιρετισμός του Νομάρχη Σερρών κ.Στέφανου Φωτιάδη
 
 
 

Με τη σημαντική αυτή έκθεση οι Σέρρες τιμούν τον μεγάλο ποιητή της Ρωμιοσύνης και κλείνουν τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν σε όλη την Ελλάδα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Γιάννης Ρίτσος με την ποίησή του ύμνησε την Ελλάδα, τους αγώνες των απλών ανθρώπων, την άνοιξη, την ελπίδα, την αγάπη, την ελευθερία την ίδια τη ζωή.

Ρίζωσε στις καρδιές μας, στην ψυχή κάθε Έλληνα γιατί υπήρξε ο λαϊκός ποιητής που άγγιξε περισσότερο από κάθε άλλον τις αγωνίες, τον πόνο, τις θυσίες, τα οράματα και τα ιδανικά πολλών γενιών.

Η «Ρωμιοσύνη», ο «Επιτάφιος», η «Εαρινή Συμφωνία», τα «Λιανοτράγουδα» και άλλα σπουδαία έργα που τραγουδήσαμε ιδιαίτερα στην περίοδο της μεταπολίτευσης συνεχίζουν να μας συγκινούν και να μας εμπνέουν, έστω και αν οι καιροί άλλαξαν, έστω κι αν τα οράματα δοκιμάζονται στις «ισοπεδωτικές Αγορές» του κόσμου!

Θέλω να ευχαριστήσω το Μουσείο Μπενάκη για την ευγενική παραχώρηση όλου του εκθεσιακού υλικού και τους υπεύθυνους του Μουσείου για την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών για την άψογη συνεργασία μας.

Τέλος να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν και επιμελήθηκαν την παρουσίαση αυτού του μοναδικού υλικού.

 
 
 
Ο Βασίλης Βαφειάδης, ο Θεόδωρος Γουργουδέλης και ο Βασίλης Μάγειρας επιμελούνται την έκθεση
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης