Έκθεση Ζωγραφικής αφιερωμένη στο Γιάννη Ρίτσο

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών τα εγκαίνια της έκθεσης του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ).
Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και οργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και τον ΣΚΕΤΒΕ.
Πήραν μέρος οι καλλιτέχνες:
ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ – ΑΜΠΕΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ – ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – ΒΟΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΓΑΛΗΝΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ – ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΜΙΣ ΜΠΕΚΥ – ΓΙΑΚΑΜΟΖΗ ΣΙΛΙΑ – ΓΙΑΚΑΜΟΖΗ ΣΙΛΙΑ – ΓΚΟΛΙΤΣΗ ΣΤΕΛΛΑ – ΓΚΟΛΙΤΣΗΣ ΠΕΤΡΟΣ – ΔΑΒΡΑΔΟΥ ΒΑΛΙΑ – ΔΕΛΛΑΤΟΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ – ΚΑΡΑΪΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ – ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ – ΚΟΜΠΑΤΣΙΑΡΗ ΜΑΡΙΑ – ΛΙΟΛΙΟΥ ΒΟΥΛΑ – ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ – ΜΑΟΥΣΙΔΟΥ ΡΟΥΛΑ – ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ – ΜΠΑΧΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ – ΝΙΚΟΛΤΣΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ – ΠΑΠΠΟΥ ΠΙΤΣΑ – ΠΑΠΠΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΠΑΣΣΑΛΗ ΜΑΡΙΑ – ΠΑΤΣΗ ΜΑΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΣΑΧΙΝΗΣ ΞΕΝΗΣ – ΣΤΑΥΡΕΒΑ ΧΡΥΣΑ – ΣΦΗΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΣ – ΤΖΕΝΑΝΙΔΟΥ ΤΑΡΣΗ – ΧΑΜΙΔΙΕΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ – ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ – LIU WEI XING – CLIRIM CEKA
Τα 45 έργα της έκθεσης ήταν επηρεασμένα από τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Προλογίζοντας την έκθεση ο Πρόεδρος του ΣΚΕΤΒΕ κ. Πολίτης Γiώργος ανέφερε:

Στόχος μας είναι η προσφορά στον πολιτισμό, η καλλιτεχνική διαπαιδαγώγηση των πολιτών και δημιουργία ατόμων με ανοικτούς ορίζοντες, κατάλληλων για οικουμενικές κοινωνίες. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δεν θα μπορούσε ο Σύλλογός μας να μείνει μακριά από τις εκδηλώσεις τιμής σε μια μεγάλη μορφή της Ελλάδας, το Γιάννη Ρίτσο. Το 2009 έχει οριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έτος Ρίτσου. Είναι λοιπόν αφιερωμένο σε έναν ποιητή που το έργο του δε γνωρίζει σύνορα, με τεράστια διεθνή αναγνώριση, αλλά και έναν εικαστικό με ανησυχίες πολύπλευρες. Μια πολυσχιδή προσωπικότητα με σπουδαίους αγώνες, που φρόντιζε πάντοτε η ζωή του να συνάδει με τα γραφόμενά του. Ως τέτοια προσωπικότητα αποτελεί παράδειγμα για τη σύγχρονη Ελλάδα και κυρίως για τη νεολαία μας. Με αυτήν την αφορμή, ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος απηύθυνε κάλεσμα προς τα μέλη του για να εμπνευστούν από το έργο ή τη ζωή του Γιάννη Ρίτσου και να προσεγγίσουν έτσι το μεγάλο αυτό δημιουργό από μια άλλη οπτική γωνία. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας εκτίθεται στο κοινό μέσα από την έκθεση που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών και της Νομαρχιακής Επιχείρησης Πολιτισμού Σερρών στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και ελπίζουμε να δώσει το ερέθισμα σε φιλότεχνους και επισκέπτες να δουν και να γνωρίσουν το Ρίτσο μέσα από τα μάτια των εικαστικών. Δε φιλοδοξούμε βέβαια να πραγματοποιήσουμε με τον τρόπο αυτό αναλύσεις του έργου του ποιητή – τέτοιες άλλωστε έχουν γραφεί πολλές και θα συνεχίσουν να γράφονται… Ούτε θα μπορούσαμε να προσδώσουμε εικόνα (τη δική μας εκδοχή στην εικόνα) σε ένα έργο τόσων ετών, άλλοτε λυρικό και άλλοτε επικό και πάντως πλούσιο σε εικόνες και συναισθήματα. Αυτό που επιδιώκουμε εμείς είναι να εμπνευστούμε από ορισμένα χωρία και αποσπάσματα του έργου του Γιάννη Ρίτσου και να δημιουργήσουμε τα δικά μας έργα, ως φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που άφησε τεράστια κληρονομιά στον τόπο μας.

H έκθεση 
 
 
 
 
 

Και λίγες εικόνες από το στήσιμο (του οποίου την επιμέλεια είχε ο Βασίλης Βαφειάδης μαζί με τον Θόδωρο Γουργουβέλη)

 
 
 


Φωτογραφικό υλικό από τα εγκαίνια της έκθεσης 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26o Νηπιαγωγείο
 
 
26o Νηπιαγωγείο
 
 
26o Νηπιαγωγείο
 
 
ΚΑΑΜΕΑ Σερρών