Λογοτεχνικά Σεμινάρια

Η Βιβλιοθήκη, στα πλαίσια της διοργάνωσης παράλληλων εκδηλώσεων με την βασική της λειτουργία, συνεργάζεται με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη πάνω σε θέματα λογοτεχνίας στα πλαίσια της παρουσίασης ενός λογοτεχνικού σεμιναρίου.
 

Κύκλος Σεμιναρίων: Ολοκλήρωση των «Λογοτεχνικών Σεμιναρίων»
Θέμα: Ολοκλήρωση των «Λογοτεχνικών Σεμιναρίων»
Ημερομηνία καταχώρησης: Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ολοκλήρωση των «Λογοτεχνικών σεμιναρίων» στη ΔΚΒΣ.


Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών αφουγκραζόμενη τον ρυθμό και τις απαιτήσεις της εποχής προσπάθησε να επανεξετάσει το ρόλο μιας Δημόσιας Βιβλιοθήκης. Δεν αρκούσε μια Δημόσια Βιβλιοθήκη να λειτουργεί ως ένας χώρος δανεισμού και μόνον. Σίγουρα ο βασικός της ρόλος είναι η διάδοση της ανάγνωσης μέσω του ελεύθερου δανεισμού των βιβλίων, όμως έπρεπε να δοθεί έμφαση και σε ένα άλλο πλήθος δραστηριοτήτων που καθιστούν τη Βιβλιοθήκη ένα σύγχρονο πολιτιστικό πυρήνα.
Βάσει αυτού του σκεπτικού-πριν από μια δεκαετία περίπου- διερευνήσαμε την πιθανότητα συνεργασίας με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη για τη διοργάνωση ομάδων ανάγνωσης και Λογοτεχνικών Σεμιναρίων και άλλων συναφών εκδηλώσεων.
Η ιδέα για τα Λογοτεχνικά Σεμινάρια στηρίχτηκε στη σκέψη ότι το αναγνωστικό κοινό, μέσα στην χιονοστιβάδα των βιβλίων, χρειαζόταν μια έμπειρη καθοδήγηση προς το λογοτεχνικό βιβλίο. Η επιτυχία του σεμιναρίου, κάθε χρονιά, επέφερε την ανανέωσή του. Έτσι καθιερώθηκαν τα «Λογοτεχνικά σεμινάρια», ως κύκλοι δημιουργικής ανάγνωσης. Από το 1999-2002 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος της συνεργασίας μας και από το 2007-11 ο δεύτερος κύκλος. Σύνολο επτά χρόνια δραστηριοτήτων.
Παρουσιάστηκαν 7 θεματικοί κύκλοι για τους κλασικούς συγγραφείς, τους μοντερνιστές, τους συγγραφείς του κόσμου, τους εκπροσώπους του σύγχρονου μυθιστορήματος, τους Έλληνες συγγραφείς, τους Νομπελίστες, τους συγγραφείς του 21ου αιώνα. Σε κάθε κύκλο, κάθε μήνα, παρουσιαζόταν ολοκληρωμένα, ένα μυθιστόρημα ενώ η παρουσίασή του συνοδευόταν από εκθέσεις των βιβλίων του συγγραφέα, εκθέσεις φωτογραφίας, βιντεοπροβολές με συνεντεύξεις και βιογραφικά ντοκιμαντέρ.
Μέχρι σήμερα οι εισηγήσεις για 50 παρουσιασμένους συγγραφείς ξεπερνούν τις 250.000 λέξεις που αντιστοιχεί στον όγκο 7 δοκιμιακών βιβλίων υλικό. Λεπτομερή στοιχεία των εκδηλώσεων βρίσκονται αναρτημένα στον αντίστοιχο διαδικτυακό τόπο της βιβλιοθήκης μας.
Τα Λογοτεχνικά Σεμινάρια αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για το αναγνωστικό κοινό δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα φιλικό κοινωνικό πυρήνα ανθρώπων που τους συνέδεε το καλό βιβλίο και ο χώρος της Βιβλιοθήκης.
Η ολοκλήρωση των Λογοτεχνικών Σεμιναρίων αφήνει σε όλους μας τις καλύτερες εντυπώσεις και μια γερή παρακαταθήκη για καλό διάβασμα.

Λίστα όλων των Σεμιναρίων