Σερραίοι συγγραφείς

Κηπουρός Κ. Γεώργιος

Ονομάζομαι Γεώργιος Κ. Κηπουρός. Γεννήθηκα τον Ιανουάριο του 1938 στις Σέρρες όπου μεγάλωσα και ζω μέχρι σήμερα. Είμαι παντρεμένος και έχω δύο παιδιά.


Ξεκίνησα την λαχανοκηπουρική το 1954 και για πενήντα συνεχή χρόνια καλλιεργώ με τον παραδοσιακό τρόπο 30 είδη λαχανικών όλες τις εποχές του χρόνου. Παράλληλα καλλιεργώ μερικές ντόπιες ποικιλίες που τις κληρονόμησα από τον πατέρα μου.


Η γνώση που απόχτησα όλα αυτά τα χρόνια γύρω από την παραδοσιακή καλλιέργεια των λαχανικών πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να καταγραφεί ώστε να γίνει γνωστή και σε φίλους που έχουν το ίδιο μεράκι και παρόμοια ενδιαφέροντα. Το βιβλίο εκτός από την περιγραφή της παραδοσιακής καλλιέργειας, περιέχει χρήσιμες πρακτικές συμβουλές που παρουσιάζονται με απλό τρόπο έτσι ώστε να είναι κατανοητές απ' όλους.


Όλα αυτά συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από τα δικά μου χωράφια. Παράλληλα παρουσιάζω και τα εργαλεία που χρησιμοποιώ για την προετοιμασία του εδάφους, τις παγίδες για τα έντομα και τους τυφλοπόντικες, τους τρόπους καταπολέμησης των ζιζανίων καθώς και τη δημιουργία σπορείων και την τεχνική ποτίσματος με σταγόνα. Όλα τα λαχανικά που καλλιεργώ παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά.


Συμμετείχα σαν παραδοσιακός καλλιεργητής στις παρακάτω εκδηλώσεις:


- 8η Πανελλαδική γιορτή ΟΙΚΟΛΟΠΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ στις Σέρρες. Σάββατο 29 - Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2001.


- 9η Πανελλαδική γιορτή ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ στις Σέρρες. Σάββατο 28 - Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου


2002 στην πλατεία Ελευθερίας.


- 10η Πανελλαδική γιορτή ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ. Η 10η Πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας & χειροτεχνίας διοργανώθηκε στην παραλία της Χαλκίδας στις 27 & 28 Σεπτέμβρη του 2003 από την οικολογική δράση Χαλκίδας με συμμετοχή του περιοδικού Νέα Σελήνη, του δικτύου Οικοκοινότητα και του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικολόγων & Οικοκτηνοτρόφων λαϊκών αγορών "Δήμητρα".


- 11η Πανελλαδική γιορτή ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ 1,2 & 3 Οκτωβρίου 2004 στα Χανιά - μόλος (Ξενία) Παρασκευή απόγ. 5-9, Σάββατο & Κυριακή πρωί 10-1 και απόγ. 5-9 Αφιερωμένη: Στον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων. Η Πανελλήνια γιορτή ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ πραγματοποιείται εδώ και 11 χρόνια σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδος, φέτος γίνεται στα Χανιά.


Από το 1954 που ξεκίνησα θυμάμαι ότι οι γείτονες λαχανοκηπουροί ράντιζαν με γαλαζόπετρα και ασβέστη και κουβαλούσαν την κοπριά με τα κάρα τους. Τότε δεν μπορούσα να καταλάβω τις επιπτώσεις όλων αυτών των μεθόδων στην καλλιέργεια. Αργότερα, το 1960 όταν συνειδητοποίησα τι πραγματικά ήθελα να κάνω έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, να καταφέρω να καλλιεργήσω στα χωράφια μου λαχανικά χωρίς λιπάσματα, ραντίσματα και κοπριά και να έχω παραγωγή καλή χωρίς αρρώστιες, χωρίς ψείρες, σκουλήκια κλπ. Αν τα κατάφερνα θα συνέχιζα με την παραδοσιακή καλλιέργεια, αν όχι θα άλλαζα επάγγελμα.


Το στοίχημα το κέρδισα και σήμερα καλλιεργώ 30 είδη λαχανικών, καρπούζι και πεπόνι χωρίς λιπάσματα, ραντίσματα και κοπριά. Σε ότι αφορά τις διάφορες ασθένειες των λαχανικών τις ψείρες, τα σκουλήκια κλπ προσπάθησα να τις αντιμετωπίσω αφού εντόπισα την προέλευση τους και όχι χρησιμοποιώντας φάρμακα και λιπάσματα. Στη διαδικασία αυτή με βοήθησε πρώτα απ' όλα η συνείδηση μου να παράγω προϊόντα καθαρά και καλής ποιότητας γιατί σκοπός μου είναι ο σεβασμός της υγείας των πελατών μου.


Για πενήντα χρόνια συνεργάζομαι αρμονικά και με σεβασμό στη φύση που με εμπιστεύτηκε και μου το ανταπέδωσε με γνώσεις που με βοήθησαν να λύσω όσα προβλήματα παρουσιάστηκαν.


Λίστα όλων των συγγραφέων