Σερραίοι συγγραφείς

Κοντός Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Κοντός του Ιωάννου και της Πασχαλιάς γεννήθηκε στην Αλιστράτη Σερρών το έτος 1943. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αλιστράτης το 1961. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Α.Π.Θ. και στη συνέχεια γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή. Κατά τα έτη 1962-1963 εργάστηκε στην Κοινότητα Αλιστράτης ως έκτακτος γραμματέας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε στις εφημερίδες "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ", "ΕΣΠΕΡΙΝΗ ΩΡΑ" και "ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ" της Θεσ/νίκης ως συντάκτης. Παράλληλα εργάστηκε ως έκτακτος συνεργάτης στο Σπουδαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. υπό τον καθηγητή Παρασκευά Σκοπετέα. Το έτος 1977, κατόπιν γραπτών και προφορικών εξετάσεων στον ?ρειο Πάγο, πήρε την άδεια του δικηγόρου και διορίστηκε δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας.


Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Μηχανικό με το βαθμό του εφέδρου ανθυπολοχαγού. Σήμερα κατέχει το βαθμό του εφέδρου ταγματάρχη. Το 1972, κατόπιν εξετάσεων διορίστηκε στην Τελωνειακή Υπηρεσία, ό¬που υπηρέτησε σε διάφορες, επιτελικές, κυρίως, θέσεις, διανύσας όλη την ιεραρχική κλίμακα. Από το 1989 επελέγη αρχικά ως επιθεωρητής Τελωνείων και στη συνέχεια ως ειδικός επιθεωρητής Τελωνείων. Το 1997 μετετάγη στον ενιαίο κλάδο των οικονομικών επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, απ' όπου συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του Διευθυντού-Προϊσταμένου της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της υπαλληλικής θητείας του διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος πολλών επιτροπών αρμοδιότητος του Υπουργείου Οικονομικών. Με την ιδιότητα του ειδικού επιθεωρητή Τελωνείων διεξήγαγε πολλές έρευνες, Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (Ε.Δ.Ε.) και ανακρίσεις επί ουσιαστικών και μείζονος σημασίας υποθέσεων.


Από το 1997 μέχρι το 2003 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Αλιστρατινών Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, η οποία το έτος 2006 του απένειμε ειδικό βραβείο για την αξιόλογη προσφορά του στα ελληνικά γράμματα και ιδιαίτερα στην τοπική πνευματική κίνηση. Επίσης, το έτος 2003 του απενεμήθη αναμνηστική πλακέτα από το Σύλλογο Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης για την πολύχρονη και εποικοδομητική συνεργασία. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, παρακολούθησε πολλά σεμινάρια επιμορφωτικού περιεχόμενου, εθνικά και διεθνή, (επί θεμάτων διώξεως και καταστολής της λαθρεμπορίας ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, καταπολεμήσεως της απάτης κατά την εισαγωγή και εξαγωγή γεωργικών προϊόντων της ΙΚΧΑΡ, παραβάσεων ως προς την καταγωγή εμπορευμάτων, εκπαιδεύσεως εκπαιδευτών, προδρόμων ουσιών παρασκευής ναρκωτικών κ.π.ά.) Επίσης, υπήρξε εισηγητής και επιστημονικός συνεργάτης σε πολλά σεμινάρια του Υπουργείου Οικονομικών, του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ.), του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.), της ΠΑΣΕΓΕΣ, του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών (Σ.Ε.Υ.Υ.Ο.), καθώς και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σε πόλεις της Βουλγα¬ρίας.


Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πολλά συγγράμματα - μελέτες - εισηγήσεις επί υπηρεσιακών, κυρίως, θεμάτων.


Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Γκογκόση του Ιωάννου, συνταξιούχο Τελωνειακό υπάλληλο και έχει αποκτήσει δύο παιδιά την Πασχαλινά ιατρό πνευμονολόγο και τον Ιωάννη ηλεκτρολόγο - ηλεκτρονικό μηχανικό.


Λίστα όλων των συγγραφέων