Σερραίοι συγγραφείς

Ελευθεριάδης Ελευθέριος

Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης γεννήθηκε στο Λαγώνι Σιδηροκάστρου, σ? ένα χωριό τρία χιλιόμετρα ανατολικά του Σιδηροκάστρου, που μετά τον εμφύλιο έμεινε ακατοίκητο.
Σπούδασε φυσικές επιστήμες. Εργάστηκε ως φροντιστής. Μετά διορίστηκε καθηγητής Γυμνασίου. Από το Σεπτέμβρη του 2004 είναι συνταξιούχος.
Τη μεγάλη αγάπη για την περιοχή του θέλησε να τη μεταδώσει και στους μαθητές του με το μάθημα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Έτσι επισκέφτηκε μαζί τους τα δύο σπήλαια που γνώριζε από παιδί. Αποφάσισε να ασχοληθεί μ? αυτά και να τα αναδείξει Πανελλήνια και Παγκόσμια, διότι έχουν άπειρο φυσικό κάλλος, αλλά και επιστημονικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Ίδρυσε το Σύλλογο Φίλων Σπηλαιολογίας και Περιβάλλοντος ο Μαύρος Βράχος.
Στην ερευνητική του προσπάθεια για την είσοδο μεγάλου σπηλαίου και με τη βοήθεια του Δήμου Σιδηροκάστρου, βρέθηκε κίονας Ιωνικού ρυθμού, μοναδικός στη Μακεδονία. Αμέσως ενεργοποίησε την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και κλασικών χρόνων. Πίεσε το Υπουργείο Πολιτισμού για ανασκαφές, κάλεσε επιστήμονες του Ι.Γ.Μ.Ε. για γεωηλεκτρικές διασκοπήσεις , καθηγητές Πανεπιστημίου, γεωλόγους, σπηλαιολόγους και αρχαιολόγους επιστήμονες.
Έτσι ανακαλύφθηκε α) το Ιερό του Μαύρου Βράχου με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (Απόλλων, Πάνας, ?ρτεμις κ.λ.π.) β) προϊστορικός οικισμός 5,5 χιλιάδων χρόνων κάτω από βραχοσκεπή σπηλαίου με άθικτη εστία φωτιάς και πλήθος πρωτόγονων εργαλείων. γ) Πρωτογενές σπήλαιο σπάνιας γεωμορφής ( πέτρωμα και σπήλαιο ίδιας ηλικίας) το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και Ευρώπη στην κατηγορία αυτή, με ποταμό που το διαρρέει και δύο καταρράκτες στην είσοδο και έξοδό του.
Συμμετείχε σε πανελλήνια και παγκόσμια σπηλαιολογικά συνέδρια και συντέλεσε να γίνει το επόμενο Πανελλήνιο συνέδριο στο Σιδηρόκαστρο από 2 έως 5 το Σεπτέμβρη του 2010.
Όπως αναφέρεται στους χαιρετισμούς του βιβλίου, η συγγραφική του προσπάθεια που έχει τίτλο: «Φως στα Μυστικά του Μαύρου Βράχου» αποτελεί επιβεβαίωση της τάσης του Σύγχρονου ανθρώπου, «του Περίεργου και Τολμηρού», που δεν μένει παθητικός θεατής αλλά αποφασίζει να διεισδύσει και να κατέβει πιο βαθειά για να ρίξει φως στα σκοτάδια τους και ανιχνεύοντάς τα και φωτογραφίζοντάς τα να αποκαλύψει τα βαθειά μυστικά τους.
Το βιβλίο του είναι το πρώτο ντοκουμέντο της σπηλαιολογικής δράσης στην περιοχή.
Είναι και πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σιδηροκάστρου.

Λίστα όλων των συγγραφέων