Σερραίοι συγγραφείς

Κόκκινος Γεώργιος

Ο συγγραφέας Γεώργιος Κόκκινος του Δημητρίου και της Ελένης (το γένος Γάτσιου) γεννήθηκε το 1934 στο χωριό Καλά Δένδρα Σερρών από γηγενείς (ντόπιους) γονείς, με καταγωγή από γενιά Μακεδονομάχων (παππούς του ο Μακεδονομάχος μπάρμπα-Αργύρης Τάκος ή Γάτσιος).
Ύστερα από τα στοιχειώδη γράμματα που έμαθε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και μάλιστα αναγκάστηκε μετά την απελευθέρωση να τελειώσει τις 6 τάξεις σε τρία χρόνια, κι αυτό γιατί, λόγω της Βουλγαρικής κατοχής κατά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο (1941-44), δε λειτούργησαν ελληνικά σχολεία. Στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο αρρένων Σερρών με καλή επίδοση στα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παίρνοντας το πτυχίο των Φυσικών επιστημών.
Διορίστηκε καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και υπηρέτησε σε διάφορα Σχολεία του Ν. Σερρών, όπως Ροδολίβους, Προβατά, Κ. Ποροΐων, Οικονομικό, Θηλέων Σερρών, 4ο Λύκειο Σερρών, κ. ά.
?σκησε καθήκοντα Διευθυντή στη Δημόσια Σχολή Εργοδηγών Σερρών για 5 χρόνια παράλληλα με τα καθήκοντα του καθηγητή στο Γυμνάσιο Θηλέων.
Δίδαξε ως εκπαιδευτής σε 20ήμερο Σεμινάριο μετεκπαίδευσης δασκάλων σε «Πειράματα Φυσικής και Χημείας» (Καβάλα 1971). Επίσης ως εκπαιδευτής έλαβε μέρος σε Σεμινάρια καθηγητών του κλάδου Ε4 «Επίδειξη πειραμάτων φυσικής και χημείας» (Σέρρες Δεκέμβριος1973 και Απρίλιος 1978).
Όταν πήρε το βαθμό του Γυμνασιάρχη υπηρέτησε σε διάφορα Γυμνάσια όπως, Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, Σταθμού Αγγίστας, Ηράκλειας και Νέου Σουλίου Σερρών, απ? όπου και συνταξιοδοτήθηκε ύστερα από 30 ετών ευδόκιμης υπηρεσίας
Πέρα όμως από τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα έχει κάνει κατά καιρούς διάφορες διαλέξεις και ομιλίες με θέματα της επιστήμης του, αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος προς το Σερραϊκό κοινό, όπως «Ο αυτοματισμός και η εξέλιξή του» (ΣΠΕ 1974), «Ο μικρόκοσμος , ο μακρόκοσμος και ο άνθρωπος» (Λέσχη Αξιωματικών 1974), «Το περιβάλλον και ο άνθρωπος» (Λέσχη Αξιωματικών 1991), «Η παιδεία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας» (ΣΠΕ Ιούνιος 1991), κ. ά.
Και έχει δημοσιεύσει εργασίες κυρίως ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, όπως:
α) Στο «ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» του Στ. Κοταμανίδη τ. 2ος (1976), τ. 18ος (1992), τ. 20ος (1994) («Καλά Δένδρα»),
β) Στα «ΣΕΡΡΑΪΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ» τ. 2ος (1993-94) (« Η πόλη των Σερρών κατά τον 15ο αιώνα»).
γ) Το βιβλίο «ΝΕΟ ΣΟΥΛΙ ΣΕΡΡΩΝ (ΣΟΥΜΠΑΣΚΙΟΪ), Ιστορία - Λαογραφία» Έκδοση της Κοινότητας Νέου Σουλίου, ΣΕΡΡΕΣ 1998.
δ) Το βιβλίο «ΚΑΛΑ ΔΕΝΔΡΑ (Καλένδρα ή Καλέντρα), Νομού Σερρών- Ιστοριογραφία και Λαογραφία». Έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου Καλών Δένδρων, ΣΕΡΡΕΣ 2009.
Είναι έγγαμος με σύντροφο της ζωής του την Τσαγκαλίδου Ελπίδα του Ιωάννη, καθηγήτρια Φιλολογίας, με την οποία έχει αποκτήσει δύο (δίδυμα) αγόρια, το Γιάννη που διδάσκει ως καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Σερρών και το Δημήτρη που είναι δάσκαλος.
Εκλέχτηκε πρόεδρος στο Παράρτημα του Νομού Σερρών της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών επί μια 10ετία (από το 1992 μέχρι το 2002), όπου δραστηριοποιήθηκε σε ανάλογες εκδηλώσεις κάθε χρόνο (Διοργάνωση διαλέξεων, Σεμιναρίων Πληροφορικής, Ημερίδων διδακτικής, βράβευση μαθητών σε Περιβαλλοντικές εργασίες, κ. ά.). και είναι ένας από τους πρωτεργάτες. του νεοσύστατου «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας» του Δήμου Σερρών του οποίου υπήρξε πρώτος Γραμματέας στο Δ.Σ.


Έργα του:
1. Καλά Δένδρα (Ανάτυπο από το περ. «Πανσερραϊκό Ημερολόγιο», 1993)

2. Η πόλη των Σερρών (Ανάτυπο από το περ. «Σερραϊκά Χρονικά», 1994)

3. Νέο Σούλι Σερρών, 1998

4. Καλά Δέντρα - Ιστοριογραφία, Λαογραφία, 2009

5. 100η Επέτειος από τν απελευθέρωση των Σερρών & Καλών Δένδρων(1913-2013)
ΑΡΘΡΟ (μορφή pdf)

Λίστα όλων των συγγραφέων