ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η ενεργός υποστήριξη του Δήμου Σερρών προς τους αθλούμενους δημότες του εκφράζεται με τη δημιουργία νέων, σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, τη βελτίωση υποδομής των υφισταμένων αθλητικών χωρών και την εκ βάθρων ανακαίνιση, εκείνων των αθλητικών εγκαταστάσεων, που θεωρούνται τεχνικά «ξεπερασμένες».

 
 

Στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, σε περιβάλλον ιδιαίτερα ευνοημένο από τη φύση, λειτουργεί ένα σύστημα αθλητικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει, το Εθνικό κολυμβητήριο, με θερμαινόμενη πισίνα 25 τ.μ., το κλειστό γήπεδο Μπάσκετ και τα υπαίθρια γήπεδα, τένις, μπάσκετ και βόλεϊ, που υποστηρίζουν τα προγράμματα των αθλητικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σ' αυτά τα αθλήματα ενώ, παράλληλα, οι αθλητικές αυτές εγκαταστάσεις και ο χώρος που τις περιβάλλει είναι ο φυσικός χώρος άσκησης των Σερραίων πολιτών.

Βόρεια της πόλης και σε απόσταση 8 χιλ. ολοκληρώνεται η κτιριακή υποδομή του Αθλητικού Κέντρου Χρυσοπηγής. Σε πλήρη ανάπτυξη, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου θα υποστηρίζονται, από ένα συγκρότημα εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ. το οποίο θα περιλαμβάνει: την 85 κλινών ξενοδοχειακή μονάδα, το εστιατόριο, την πεντακοσίων θέσεων αίθουσα εκδηλώσεων, το αναψυκτήριο και το κατάστημα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης.

Το όλο αθλητικό συγκρότημα θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις καθώς θα διαθέτει, εξαιρετικής τεχνικής υποδομής γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κλειστό γυμναστήριο και την ολυμπιακών προδιαγραφών πισίνα.

Στις αθλητικές εγκαταστάσεις, που υπάρχουν στο Δήμο Σερρών, περιλαμβάνονται και δύο γήπεδα: α) Το Δημοτικό γήπεδο, χωρητικότητας 10.000 θέσεων και στο οποίο αγωνίζεται η ποδοσφαιρική ομάδα «Πανσερραϊκός», ομάδα που προήλθε από την ένωση δυο μικρότε­ρων ποδοσφαιρικών ομάδων, του «Ηρακλή» και του «Απόλλωνα» το 1964. Στους χώρους αυτού του σταδίου αναπτύσσουν τα αθλητικά τους προγράμματα στην άρση βαρών οι σύλλογοι «Πλάτων» και «Κρόνος», καθώς και ο σύλλογος του «Ορφέα» στο άθλημα της πάλης, β) Το Εθνικό Στάδιο, χωρητικότητας 5.000 θέσεων, που διαθέτει, εκτός από το γήπεδο του,  στο οποίο αγωνίζονται τα ποδοσφαιρικά σωματεία «Παμβλαχιακός» και «Πόντιοι Σερρών» και αθλητική υποδομή για τη διεξαγωγή αγώνων κλασικού αθλητισμού. Στις εγκαταστάσεις αυτού του σταδίου δραστηριοποιείται ο αθλητικός σύλλογος «Θησέας» στο άθλημα της πάλης.

Νοτιοδυτικά της πόλης των Σερρών λειτουργεί από το 1998 το αυτοκινητοδρόμιο του Δήμου Σερρών, που υποστηρίζει τις δραστηριότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

 
 

Κατασκευασμένο σύμφωνα με τις αγωνιστικές προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIA) φιλοξενεί, στην μήκους 3.186 μέτρων πίστα του, αγώνες Formula 3 καθώς και αγώνες μοτοσικλέτας.

Το πλήρες σύστημα των εγκαταστάσεων, που υποστηρίζει τη λειτουργία του αυτοκινητοδρομίου, περιλαμβάνει: α) Το κύριο κτιριακό συγκρότημα (PITS) το οποίο εξυπηρετεί τους αγωνιζόμενους και τις ομάδες υποστήριξης τους, τους θεατές, τη διοίκηση του αυτοκινητοδρομίου, τη γραμματειακή υποστήριξη των αγώνων, την υποστήριξη του έργου των δημοσιογράφων, β) Το χώρο σταθμεύσεως των αγωνιζομένων, συνολικής επιφάνειας 4.900 τ.μ. γ) Το δευτερεύον οδικό δίκτυο, το χώρο εξυπηρετήσεως των θεατών με εννέα συνολικά χώρους σταθμεύσεως, την κερκίδα των θεατών συνολικής χωρητικότητας (σε πλήρη ανάπτυξη) 10.000 θέσεων.

Το αυτοκινητοδρόμιο Σερρών σε συνδυασμό με τις δημοτικές εγκαταστάσεις του αθλητικού χώρου «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» που περιλαμβάνουν, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κλειστό γυμναστήριο και πίστα ΚΑΡΤ συμβάλλει στην αναπτυξιακή δυναμική της πόλης των Σερρών.

 

Χαράλαμπος  Βουρουτζίδης