Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ν. Σερρών

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ


 

Ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ν. Σερρών προέκυψε από την ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας κάποιας δομής απαραίτητης για την υποστήριξη και αποκατάσταση κοινωνικής και επαγγελματικής, χρόνιων ψυχικά ασθενών που έχουν βγει από το Ειδικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο όπου έχουν νοσηλευτεί ή παρακολουθούνται από τους ειδικούς του ΚΨΥ, της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΓΝΝ ή από ιδιώτες ψυχίατρους για χρόνιο ή οξύ ψυχιατρικό πρόβλημα και ζουν στην Κοινότητα (με οικογένεια ή μόνοι).
Η συμμετοχή των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας ή και των οικογενειών τους είναι απαραίτητος όρος για την επιτυχία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Τα τελευταία χρόνια άρχισε και στη χώρα μας η δραστηριοποίηση των οικογενειών και των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Αθήνα, Χανιά, Σέρρες, Γιάννενα, Θεσ/νίκη, Χαλκίδα, Βόλος κ.λ.π.
Ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία του Ν. Σερρών (ΣΟΦΨΥ), ιδρύθηκε το 1998. Είναι ένα κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο με στόχους:
- Την αλληλο-υποστήριξη των μελών.
- Την υποστήριξη οικογενειών με μέλη ψυχικά ασθενείς.
- Την οργάνωση δραστηριοτήτων προαγωγής ψυχικής υγείας.
- Την επιδίωξη βελτίωσης των συνθηκών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, την ενίσχυση των προσπαθειών από-ιδρυματισμού.
- Την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των χρηστών ψυχιατρικών υπηρεσιών.
- Την ενημέρωση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας.
- Τη συνεργασία με ομοειδείς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως : Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία ΠΟΣΟΨΥ, Παγκόσμια Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (WAPR), EUFAMI, WFSAD, GAMIAN.europe κ.α.

Τα τακτικά μέλη του είναι οικογένειες με άτομα που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ πρόσεδρα μέλη είναι άτομα που εργάζονται στο χώρο της ψυχικής υγείας και άτομα του ευρύτερου κοινωνικού χώρου με εγνωσμένη ευαισθησία.

Τα αρχικά 25 ιδρυτικά μέλη σήμερα φτάνουν τα 130 τακτικά, τα 110 αρωγά και τους 25-30 εθελοντές. Κατά την διάρκεια του έτους εξυπηρετούνται στις ημερήσιες και απογευματινές δραστηριότητες 50 περίπου ασθενείς, που διαμένουν με τις οικογένειές τους ή μόνοι στην πόλη και την υπόλοιπη περιοχή των Σερρών.
Σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή του Ν.Σερρών, λειτουργούν οι ψυχιατρικές δομές (Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ψυχιατρικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου)
Δεν λειτουργεί καμία ενδιάμεση δομή. Προβλέπεται, βέβαια, από την β' φάση του ΨΥΧΑΡΓΩΣ η λειτουργία ενός οικοτροφείου και ενός ξενώνα στα πλαίσια της αποϊδρυματοποίησης και μείωσης των κλινών χρόνιων ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσ/νίκης.
Ιδιαίτερα προβλήματα πρόσβασης αντιμετωπίζουν άτομα που ζουν στην πόλη και τους άλλους δήμους και κοινότητες του Ν. Σερρών.

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ


 

Η Δομή του ΣΟΦΨΥ Ν.ΣΕΡΡΩΝ είναι ένα σύνολο ενοικιαζόμενων χώρων συνολικού εμβαδού 230 τ.μ. ήτοι : Γραφεία και Κοινωνική Λέσχη, Πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης. Λειτουργεί από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή (ώρες 08.30΄- 13.00΄, 17.30΄- 20.30΄ εκτός αργιών). Το απογευματινό ωράριο κατά τους θερινούς μήνες αναπροσαρμόζεται σε 18.30΄- 21.30΄. Το διάστημα 1/7 έως 15/8 είναι αφιερωμένο σε άδειες και διακοπές.
Οι χώροι των γραφείων της Κοινωνικής Λέσχης, καθώς και των 2 εργαστηρίων, διαθέτουν τον βασικό εξοπλισμό ( πλήρη επίπλωση, ΤV, Video, stereo, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα, μικροεργαλεία κ.λπ. ).
Το γραφείο της Διοίκησης διαθέτει επιπλέον ηλεκτρονικό υπολογιστή με εκτυπωτή, και σύνδεση στο διαδίκτυο, τηλέφωνο, Fax, κ.λπ.
Όλα τα παραπάνω προέρχονται από δωρεές ή χορηγίες των ανώνυμων και επώνυμων Σερραίων πολιτών.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


 

Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει τις δραστηριότητες:
1) Ψυχοθεραπευτικές ομάδες υποστηρικτικού τύπου (βασισμένες σε προσεγγίσεις της ψυχο-δυναμικής, γνωσιακής και συμπεριφορικής θεωρίας), όπως :
- Μεγάλη Ομάδα (συμμετέχουν μέλη-χρήστες και ψυχίατρος ή ψυχολόγος),
- Μικρές Ομάδες (συμμετέχουν μέλη και εξειδικευμένοι εθελοντές)
- Ομάδες με χρησιμοποίηση της θεραπευτικής επίδρασης των Τεχνών (Art therapies), όπως θέατρο, μουσική, χορός, κεραμική, μάσκα, ζωγραφική, γράψιμο, βιτρώ, φωτογραφία κ.α.
- Ομάδες φυσικής αγωγής, μυϊκής χαλάρωσης.
- Ομάδες αυτοβοήθειας αποκλειστικά μελών - χρηστών, με συντονιστή ψυχολόγο.
2) Εκπαιδευτικές, όπως:
- Εκπαίδευση σε κοινωνικές και εργασιακές δεξιότητες για τη βελτίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων του κάθε μέλους στο οικογενειακό, κοινοτικό και εργασιακό περιβάλλον του π.χ. αυτόνομη διαβίωση, ατομική φροντίδα, ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων κ.λ.π. (ομάδα κοινωνικής αγωγής) από κοινωνιολόγο εθελόντρια
- Εκπαίδευση υποστήριξη των μελών της Οικογένειας από Ψυχίατρο εθελοντή.
- Εκπαίδευση εθελοντών σε θέματα ψυχικής υγείας από ψυχίατρο εθελοντή.
3) Ψυχαγωγικές, όπως :
- Απογευματινές δραστηριότητες Κοινωνικής Λέσχης (Social Club)
- Εορταστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή και συνδιοργάνωση με την Κοινότητα.
- Οργανωμένες έξοδοι, εκδρομές, διακοπές κλπ.
Ομάδα Ψυχοεκπαίδευσης Οικογενειών κάθε 15 ημέρες, διάρκειας 12 συνεδρίων από τον Ψυχίατρο και Επιστημονικό Σύμβουλο του Συλλόγου κ. Μπασλή Δημήτριο.
Ομάδα Εκπαίδευσης Εθελοντών κάθε 15 ημέρες, διάρκειας 12 συνεδριών (για την εκπαίδευση και ενδυνάμωση της προσπάθειας των Εθελοντών στο τομέα της Ψυχικής Υγείας) από τον Ψυχίατρο και Επιστημονικό Σύμβουλο του Συλλόγου κ. Μπασλή Δημήτριο.


ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Διασύνδεση του ΣΟΦΨΥ Ν.ΣΕΡΡΩΝ με τις λειτουργούσες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της περιοχής :
Ο ΣΟΦΨΥ Ν.ΣΕΡΡΩΝ συνεργάζεται με τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Ν.Σερρών. Τέτοιες υπηρεσίες είναι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Σερρών, Ψυχιατρικό Τμήμα Ν.Γ.Ν. Σερρών, Νευροψυχίατροι Ι.Κ.Α., κ.λπ.
Συνεργάζεται επίσης με υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα, της Εκκλησίας, ή άλλων φορέων που φροντίζουν και εξυπηρετούν ενήλικα άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
Επίσης, διοργανώνονται πολλές ημερίδες στους Καποδιστριακούς Δήμους για την Ψυχική Υγεία, με στόχο τόσο τον αποστιγματισμό και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας έναντι των ψυχικά ασθενών, όσο και την ανάπτυξη κινήματος εθελοντισμού, καθώς και διεύρυνση του δυναμικού του Συλλόγου Οικογενειών με Άτομα με προβλήματα Ψυχικής Υγείας στην περιοχή, για ευρύτερη χρήση των υπηρεσιών του συλλόγου.
ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Συμμετέχει τακτικά σε συνέδρια ομοειδών οργανισμών του εσωτερικού και του εξωτερικού.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Πραγματοποιούνται ταχύρυθμα σεμινάρια εκπαίδευσης εθελοντών από ψυχίατρους, ψυχολόγους.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ
Εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια για την ψυχική ασθένεια, καθώς και το τριμηνιαίο περιοδικό «υποΣτήριξη» σε 1.500 φύλλα ανά τρίμηνο που μοιράζεται στις οικογένειες και την κοινότητα ευρύτερα.
- Γίνονται τακτικά τηλεοπτικές εκπομπές από τα τοπικά κανάλια με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
Σε συνεργασία του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών του ΚΕΚ του Δήμου Σερρών, του ΚΕΤΕΚ του ΟΑΕΔ και του Επιχειρηματικού κόσμου του Ν. Σερρών:
6 άτομα παρακολούθησαν επιτυχώς επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης
4 άτομα τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας (επιδοτούμενο πρόγραμμα 36 μηνών του ΟΑΕΔ του Ν. 2643/98). Προσαρμογή στο εργασιακό περιβάλλον και απόδοση «πολύ καλή».

 

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΤΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

«Είναι δικαίωμά μας να ενημερωθούμε και είναι υποχρέωσή σας να μας ενημερώσετε » δηλώνουν με αποφασιστικότητα οι μαθητές των Γυμνασίων του νομού Σερρών όπου συνεχίζεται με μεγάλη ανταπόκριση ο αγώνας ενημέρωσης σχετικά με τις Ψυχικές ασθένειες που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Σερρών στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος κατά του Στίγματος.

Απαιτητική η νεολαία μας στα θέματα της ενημέρωσης σχετικά με ότι αφορά στην υγεία και στην ποιότητα ζωής , δείχνει μεγάλη ευαισθησία όταν πρόκειται για συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν κάθε είδους πρόβλημα. Οι νέοι διψούν για έγκυρη ενημέρωση, εκφράζουν την επιθυμία να εμπλακούν σε ανθρωπιστικές δράσεις, αναζητούν τρόπους που θα τους οδηγήσουν να εκφράσουν ελεύθερα τα ευγενικά αισθήματα που κρύβονται στη νεανική τους καρδιά, χωρίς ιδιοτέλεια , χωρίς καθωσπρεπισμό , χωρίς υποκρισία.
Τα παιδιά μας απλώνουν το χέρι με τον αυθορμητισμό που τα διακρίνει , και περιμένουν από όλους εμάς ,τους γονείς τους ,τους δασκάλους τους, τους ιθύνοντες, να μην καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, επαναπαυμένοι στην δικιά μας «ενήλικη» άποψη για τη ζωή και τις καταστάσεις, ότι δηλαδή «δε βαριέσαι, δε με αφορά άμεσα , αυτά είναι για άλλους, έτσι κι αλλιώς ο σημερινός κόσμος της διαφθοράς και της τεχνοκρατίας, των υποκλοπών και των προκλήσεων δεν αλλάζει με τίποτε».
Τα παιδιά έχουν ανάγκη να ελπίσουν ότι το αύριο θα είναι καλύτερο, να κάνουν τολμηρά και αισιόδοξα όνειρα για το μέλλον τους που τα προκαλεί να το κατακτήσουν με χίλιους τρόπους. Πρέπει όμως να είναι υποψιασμένα για τους κινδύνους και τα προβλήματα με τα οποία ίσως σε κάποια στιγμή της ζωής τους έρθουν αντιμέτωπα και να ξέρουν πως πρέπει να τα αντιμετωπίσουν, σε ποιον πρέπει να απευθυνθούν και από πού να ζητήσουν βοήθεια. Πρέπει να καταφέρουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Και εδώ βρίσκεται η δικιά μας ευθύνη και υποχρέωση. Στην παροχή έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης, γιατί το σίγουρο είναι ότι, για όλα σχεδόν τα προβλήματα, όταν υπάρχει έγκυρη ενημέρωση, υπάρχει έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση και τότε η λύση είναι εφικτή και λιγότερο οδυνηρή για όλους.

Τα κείμενα που ακολουθούν είναι οι εντυπώσεις των παιδιών και τα μηνύματα που μας στέλνουν με τον απλό και αυθόρμητο τρόπο τους σαν επιβεβαίωση των όσων προαναφέρθηκαν. Γράφτηκαν από τους μαθητές της Β και Γ τάξης του Γυμνασίου Χρυσού Σερρών την επομένη της παρέμβασης που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο τους από την εθελοντική ομάδα του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.

«Κατά τη γνώμη μου η ενημέρωση που παρακολούθησα για τις ψυχικές ασθένειες ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και έπρεπε όλα τα παιδιά του σχολείου ακόμη και κάποιοι καθηγητές να την παρακολουθήσουν για να μάθουν τι είναι ακριβώς οι ψυχικές ασθένειες. Πριν την ενημέρωση είχα τελείως διαφορετική άποψη για τους ψυχικά ασθενείς. Σήμερα κατάλαβα ότι δεν πρέπει να τους ξεχωρίζουμε ούτε να τους φοβόμαστε αντίθετα μάλιστα πρέπει να τους βοηθάμε και να τους φερόμαστε φυσιολογικά όπως σ’ ένα υγιή άνθρωπο. Πιστεύω ότι όλα όσα άκουσα δεν θα τα ξεχάσω και ελπίζω ότι αν βρεθώ ποτέ σ’ αυτή τη θέση να ξέρω πως να το χειριστώ. Ευχαριστούμε που μας ενημερώσατε. Ήταν πολύ ενδιαφέρον.»
Παραπάνη Νικολέτα. Γ’ Γυμνασίου

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη και ικανοποιημένη γιατί μετά απ’ αυτή την τρίωρη ενημέρωση σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες έχω καταλάβει τη σοβαρότητα του θέματος και το ότι όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα όχι οπωσδήποτε με τα τους δώσουμε αγάπη αλλά με το να τα αποδεχτούμε στο κοινωνικό σύνολο χωρίς διακρίσεις. Δεν πρέπει να τα ξεχωρίζουμε και να τα στιγματίζουμε γιατί έτσι χειροτερεύουμε την κατάσταση τους. Αντίθετα πρέπει να βοηθήσουμε να διαλυθούν προκαταλήψεις και να πάψουμε να είμαστε αρνητικοί απέναντι τους.. Αυτή η ενημέρωση ήταν πολύ χρήσιμη γιατί μας ξεκαθάρισε κάποια πράγματα που τα βλέπαμε από άλλη οπτική γωνία. Εύχομαι να παρακολουθήσω ξανά μια τέτοια ενημέρωση γιατί είναι χρήσιμη και έχει ενδιαφέρον.»
Οικονόμου Δήμητρα. Γ’ Γυμνασίου

«Κατάλαβα ότι αυτούς τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους κοροϊδεύουμε…»
Γώγος Αλέξης, Γ’ Γυμνασίου

«Οι εντυπώσεις μου ήταν πολύ καλές. Πάντα ήθελα να ενημερωθώ για τις ψυχικές ασθένειες αλλά δεν είχα την ευκαιρία. Έμαθα χρήσιμα πράγματα και πήρα πολύτιμες πληροφορίες. Μιας και έρχονται Χριστούγεννα εύχομαι να μειωθούν στο ‘έπακρο αυτές οι ασθένειες.»

Κουτσιαντζής Κώστας, Γ’ Γυμνασίου

 

«……Μάθαμε ότι οι άνθρωποι με τις ψυχικές ασθένειες έχουν τα ίδια δικαιώματα με μας τους υγιείς. Οι ψυχικές ασθένειες μπορούν να συμβούν στον καθένα μας. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται αγάπη και όχι κοροϊδία και χλευασμό. Μπορούμε να τους κάνουμε φίλους μας και να μη τους φοβόμαστε όταν η ψυχική ασθένεια δεν είναι τόσο σοβαρή. Χρειάζονται δίπλα τους ανθρώπους που να μπορούν να τους εμπιστευτούν.» Τσιτσιάνη Μαρία , Γ' Γυμνασίου

«…..Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε όλοι οι μαθητές να ενημερώνονται από το Σύλλογο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Οι εντυπώσεις μου από την ενημέρωση ήταν υπέροχες….»

Στόικου Βάσω, Β Γυμνασίου

«…..Οι εντυπώσεις μου από την ενημέρωση ήταν καταπληκτικές. Μέχρι τώρα είχα διαφορετικές αντιλήψεις αλλά μετά από την χθεσινή ενημέρωση άλλαξα γνώμη. Θα έπρεπε σε όλα τα σχολεία να γίνεται τέτοια ενημέρωση γιατί όλοι θα έπρεπε να ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται σ’ένα άρρωστο παιδί.»
Ξένου Αθηνά , Β' Γυμνασίου

«…Κατάλαβα ότι έκανα μεγάλο λάθος που συμπεριφερόμουνα με άσχημο τρόπο σε φίλους και αγνώστους που είχαν κάποιο πρόβλημα. Θα ήθελα πολύ να συμμετέχω και εγώ σε μια τέτοια δραστηριότητα για να διορθώσω το μεγάλο μου λάθος και για να βοηθήσω τα άτομα που έχουν πρόβλημα.» Κιοσσές Αντώνης, Β' Γυμνασίου

«…. Η ενημέρωση ήταν μια πολύ έξυπνη κίνηση. Γενικά οι εντυπώσεις μου είναι πάρα πολύ καλές γιατί μάθαμε πράγματα σημαντικά για τη ζωή μας.»
Κώρης Χρήστος , Γ' Γυμνασίου


«…..Αυτό που κάνει αυτή η ομάδα των εθελοντών είναι ηρωικό και πιστεύω πως θα είναι πολύ περήφανοι γι’αυτό που κάνουν δηλαδή για το ότι βοηθάνε τους ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα. Η δουλειά τους είναι εξαιρετική και ελπίζω να συνεχίσουν να ενημερώνουν τον κόσμο και να χαρίζουν ελπίδα στους ανθρώπους.»
Παπαντωνίου Λίνα , Γ' Γυμνασίου.

«….σεβασμό στα άτομα με ψυχική διαταραχή, όχι πια φόβο μήπως με πειράξουν, κατανόηση στο πρόβλημά τους….» Καρασαββίδου Ελπίδα Β' Γυμνασίου

Ζητήσαμε επίσης από τα παιδιά να κάνουν μια δικιά τους ιστορία με πρωταγωνιστή ένα αγόρι, το Φίλιππο, που παρουσίασε ξαφνικά ασυνήθιστη και ανησυχητική συμπεριφορά στο σχολείο. Τα παιδιά έγραψαν το καθένα τη δικιά του ιστορία .Εμείς επιλέξαμε κάποια αντιπροσωπευτικά κείμενα όπου φαίνεται η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η αποφασιστικότητα τους στην αντιμετώπιση της προβληματικής κατάστασης. Η αρχή της ιστορίας ήταν η ίδια για όλα τα κείμενα.

«Τον τελευταίο καιρό παρατήρησα ότι ο Φίλιππος απομονώνεται από τα άλλα παιδιά, γελάει χωρίς λόγο και μιλάει μόνος του στο δρόμο . Είναι 16 χρονών και πιστεύω ότι αυτά δεν τα κάνει επίτηδες αλλά επειδή κάτι συμβαίνει. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω τι. Τα πράγματα μέρα με τη μέρα επιδεινώνονται και φοβάμαι για το χειρότερο. Ξέρω ότι πρέπει να συμβουλευτεί ένα γιατρό. Η εξωτερική του εμφάνιση δεν διαφέρει από πριν, ούτε τα ρούχα του, ούτε το χτένισμά του. Είναι καθαρός και συνεπής, όμως όλη την ώρα γελάει και παραμιλάει χωρίς λόγο. Προσπάθησα πολλές φορές να του μιλήσω αλλά με αποφεύγει και επαναλαμβάνει την πρόταση «Φύγε, το ξέρω ότι όλοι είστε εναντίον μου.»
Κάποια μέρα συμβουλεύτηκα κάποιον ειδικό γιατρό και εκείνος μου είπε ότι έπρεπε να τον πείσω να επισκεφτεί το γρηγορότερο δυνατό τον γιατρό. Ευτυχώς κάποια στιγμή τον έπεισα και πήγε στο γιατρό. Του χορηγήθηκε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Τώρα τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Όλοι είμαστε αισιόδοξοι και περιμένουμε το καλύτερο για τον Φίλιππο.
Παπαντωνίου Λίνα

«…..Ο Φίλιππος είναι 17 χρονών και στη δεύτερη τάξη του λυκείου. Το μάθημα γι’ αυτόν τώρα τελευταία είναι ανώφελο. Δεν παρακολουθεί καθόλου. Οι δάσκαλοι του κάνουν παρατηρήσεις για την πτώση του στα μαθήματα. Δε δίνει σημασία, νιώθει πως δεν άλλαξε. Πολλές φορές βλέπω έναν ανεξήγητο φόβο στα μάτια του. Δε μας μιλάει όπως πριν. Έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του. Πολλά παιδιά από την παρέα φοβούνται να πάνε κοντά του και δεν του μιλάνε. Νομίζουν ότι έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνος. Μερικοί γελάνε πίσω από την πλάτη του. Τον κοροϊδεύουν, τον χλευάζουν και του πετάνε τσαλακωμένα χαρτιά. Αυτός ίσως να καταλαβαίνει τι γίνεται και απομακρύνεται λυπημένος. Χθες ο διευθυντής κάλεσε την μητέρα του στο σχολείο. Μίλησαν αρκετή ώρα και αργότερα αυτή έφυγε μαζί με τον Φίλιππο από το σχολείο. Μάλλον θα τον πήγε στο γιατρό. Ίσως να είναι κάτι περαστικό.»
Τσιτσιάνη Μαρία

«…Μια μέρα τον πήρα τηλέφωνο και του είπα να περάσει μια βόλτα από το σπίτι μου Δεν ήθελε και το απέφυγε. Ήξερα ότι είχε αγγλικά και πήγα και τον περίμενα έξω από το φροντιστήριο. Μόλος κατέβηκε τα σκαλιά πήγα κοντά του. Αμέσως με ρώτησε αν έχω καταλάβει κάτι. Εγώ τον ρώτησα για ποιο θέμα και αυτός μου είπε για τη συμπεριφορά του. Του είπα ότι γι αυτό ήθελα να μιλήσουμε. Προσπάθησε τότε να το αποφύγει αλλά δεν τα κατάφερα γιατί εγώ ήμουν απ0οφασισμένος να μην αφήσω την ευκαιρία να πάει χαμένη. Συζητήσαμε για περισσότερο από μια ώρα. Τελικά βρήκαμε μια άκρη. Μετά από δυο μέρες κλείσαμε ένα ραντεβού με κάποιους ειδικούς ψυχολόγους του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Μας είπαν ότι θα ακολουθήσει μια ειδική αγωγή και σε περίπου ένα χρόνο θα είναι μια χαρά. Ευτυχώς, είπαν, που το καταλάβαμε νωρίς αλλιώς θα ήταν σοβαρότερες οι επιπτώσεις. Αν και το κρατάμε ακόμη μυστικό από τους υπόλοιπους της παρέας, ο Φίλιππος δείχνει ότι αρχίζει να βρίσκει τον παλιό καλό εαυτό του.» Κουτσιαντζής Κώστας.

«….Ο Φίλιππος όμως δεν έπαιρνε τα χάπια του επειδή η μαμά του έλειπε στη δουλειά και η κατάσταση του χειροτέρευε. Όλοι ανησυχούσαν και η μαμά του αναγκάστηκε να αφήσει τη δουλειά της για να του δίνει τα φάρμακα γιατί δεν άντεχε να τον βλέπει Κώρης Φώτης να χειροτερεύει.»

«….Κάποια μέρα ο Φίλιππος σταμάτησε το σχολείο. Πιο μόνος από ποτέ χάθηκε από την κοινωνία. Μετά από χρόνια , έμαθα, ότι οι γονείς του αποφάσισαν να τον πάνε σ’ ένα γιατρό για να δουν τι του συμβαίνει. Ο Φίλιππος λίγο πολύ ήξερε ότι είχε κάποια αρρώστια αλλά δεν ήθελε να μαθευτεί, ούτε να το πιστέψει ο ίδιος. Οι γιατροί έκαναν τη διάγνωση και άρχισε να κάνει κάποιες θεραπείες για να βελτιωθεί και να μπορέσει να επανενταχθεί στην κοινωνία. Είχε χαθεί όμως πολύτιμος χρόνος. όταν κάποια στιγμή έμαθα για τον Φίλιππο κατάλαβα ότι ήταν μεγάλο μου λάθος που σταμάτησα να του κάνω παρέα ,διάφορες σκέψεις με βασάνιζαν και αποφάσισα να τον συναντήσω. Χάρηκα πολύ που τον είδα μετά τόσα χρόνια και κατάλαβα πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε παρόμοιες καταστάσεις και πως πρέπει να ενημερωνόμαστε πάνω σε θέματα που νομίζουμε ότι μας είναι αδιάφορα.»

Παραπάνη Νικολέτα

«……Νομίζω πως πρέπει να το πούμε στους καθηγητές μας για να ενημερώσουν τους γονείς του. Πρέπει ακόμη να τον παίρνουμε μαζί μας όταν βγαίνουμε έξω, να του μιλάμε , να μη τον κοροϊδεύουμε και να μην σχολιάζουμε τα μειονεκτήματά του. Έτσι με την βοήθεια μας και τη βοήθεια των ειδικών γιατρών θα γίνει καλά.»

Καρασαββίδου Ελπίδα.

« …….για να βοηθηθεί ίσως θα μπορούσε να απευθυνθεί στο Σύλλογο Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία…..Προσπαθώ να τον πείσω να πάει εκεί. Για μένα στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο γιατί δεν πίστευε ότι το έκανα για το καλό του. Τελικά όμως τον έπεισα και πήγε. Τώρα πλέον ο Φίλιππος έγινε καλά και φέρεται φυσιολογικά. Τα παιδιά άρχισαν και πάλι να του κάνουν παρέα. Χαίρομαι που ο Φίλιππος έγινε καλά και αισθάνομαι περήφανη που τον βοήθησα.» Στόικου Βάσω


Επιμέλεια κειμένων: Θεοχαρίδου Αντωνία, εκπαιδευτικός, εθελόντρια στον Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν.ΣΕΡΡΩΝ

Τσαλοπούλου 13Α Σέρρες
Τηλ. : 23210 - 63388 & 23210 - 99645
E-mail : sofpsi-s@otenet.gr