Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου - Eκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Χωρίς σωσίβιο».

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966 και γιορτάζεται στις 2 Απριλίου την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων και παραμυθιών Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
• Μερικοί λένε πως τα βιβλία είναι τα χάρτινα περιστέρια της ειρήνης που πετάνε πάνω από τα σύνορα για να φέρουν το μήνυμα της φιλίας στους λαούς.
• Άλλοι πάλι λένε πως το βιβλίο είναι το χάρτινο καράβι που σε ταξιδεύει στο πέλαγο της γνώσης και της ομορφιάς.
• Γι΄ άλλους, ένα βιβλίο είναι ένα παράθυρο ανοιγμένο στον κόσμο.
• Ό,τι και να ’ναι, τα βιβλία, τα ωραία βιβλία, είναι φίλοι.
• Τα παιδικά βιβλία προ πάντων είναι τα πιο θαυμαστά.
• Εκεί μέσα μπορείς να βρεις καθετί που υπάρχει στον κόσμο και καθετί που δεν υπάρχει!...
• Γιατί όταν ανοίγεις ένα βιβλίο, αρχίζει μια γιορτή.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι ότι οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά εκείνα τα εφόδια έτσι ώστε να γίνουν σωστοί, ολοκληρωμένοι και υπεύθυνοι πολίτες στην κοινωνία και συνεπώς το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε τούτη τη μέρα είναι το εξής:
• Για να γίνουν τα παιδιά ολοκληρωμένα άτομα πρέπει να γίνουν καλοί αναγνώστες.
• Για να γίνουν καλοί αναγνώστες, πρέπει να αγαπήσουν το διάβασμα.
• Για να αγαπήσουν το διάβασμα, πρέπει να τους καλλιεργήσουμε την τάση γι’ αυτό και να τους δώσουμε βιβλία κατάλληλα και ενδιαφέροντα.
• Για να τους δώσουμε βιβλία ενδιαφέροντα, πρέπει πρώτα εμείς οι μεγάλοι να είμαστε ικανοί γι’ αυτό, και θα το πετύχουμε με το διάβασμα.
Η αποτελεσματικότερη παρόρμηση για να στεριώσουμε στα παιδιά την αγάπη στο διάβασμα είναι η δική μας αγάπη για το διάβασμα. Αυτό θα χαρίσει την πρόοδο στα παιδιά διότι όπως λέγει χαρακτηριστικά ο Οράτιος Μαν «Τα καλά βιβλία είναι για τους νέους ότι ο ήλιος και η δροσερή βροχή για τους σπόρους, που έμειναν θαμμένοι κάτω απ’ τους πάγους του χειμώνα».
Γιατί τελικά το παιδί ακούγοντας ή διαβάζοντας παιδικά βιβλία επιστρέφει στον κόσμο της ομορφιάς, της ελευθερίας και της ευαισθησίας που είναι η πατρίδα της ψυχής του. Αποκτά την ικανότητα να ανακαλύπτει τη μαγική δύναμη των λέξεων, να διαβάζει τον κόσμο μέσα από τις εικόνες, να ελευθερώνει με το ρυθμό τις χαρές και τις λύπες του. Κι αυτή την ικανότητα δεν θα τη χάσει ποτέ γιατί όπως λέει ο ποιητής «αυτή η εκδρομή δεν έχει τέλος».


Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, πραγματοποιησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Χωρίς σωσίβιο».
Το πρόγραμμα απευθυνόταν στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου (Α΄- Β΄) και στόχος του ήταν να βοηθήσει τους μικρούς μαθητές να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους στην ανάγνωση, μέσα από το παιχνίδι.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιηθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών από την Δευτέρα 4 Απριλίου 2011 μέχρι την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011 και συμμετείχαν περισσότεροι από 600 μαθητές και μαθήτριες.


Φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα