Εκθεση της Λίζας Σωτίλη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών, προσκαλούν όλους τους Σερραίους, την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013, στις 8:30 μ.μ. στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, στα εγκαίνια της έκθεσης της Λίζας Σωτίλη.
Η Λίζα Σωτίλη συνδέεται με τις Σέρρες με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο.
Πριν 100 ακριβώς χρόνια, στις 29 Ιουνίου 1913 ο Ναπολέων Σωτίλης έμπαινε στην πόλη των Σερρών ως απελευθερωτής, επικεφαλής της 7ης Ελληνικής Μεραρχίας.
Εκατό χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 2013, φιλοξενούμε μια μεγάλη έκθεση της σπουδαίας, διεθνούς κύρους Ελληνίδας δημιουργού Λίζας Σωτίλη, εγγονής του Ναπολέοντα Σωτίλη, τιμώντας ταυτόχρονα το σημαντικότατο εικαστικό της έργο, αλλά και την έμμεση αυτή σχέση της με την ιστορική επέτειο της Απελευθέρωσης των Σερρών.
Για το φιλότεχνο κοινό των Σερρών, αλλά και τους επισκέπτες μας, η έκθεση αυτή δίνει μια μοναδική ευκαιρία επικοινωνίας με το πολυσύνθετο έργο της δημιουργού, που υπήρξε συνεργάτης και μαθήτρια του Τζόρτζιο Ντε Κύρικο.
Με τον τρόπο αυτό σηματοδοτούμε και την ιστορική ανάγκη, οι τέχνες και τα γράμματα, η πρόοδος και η ανάπτυξη, να αποτελούν στο μέλλον το μοναδικό πεδίο στο οποίο θα αγωνίζονται οι άνθρωποι και οι λαοί.
Θα παραβρεθεί η ίδια η καλλιτέχνης, ενώ στο έργο της θα αναφερθούν η Ιταλίδα ιστορικός Τέχνης Τζιοβάνα Ντιέλα Κιέζα και ο επιμελητής της έκθεσης Πιέρ Καλουσιάν Βελουσιώτης.

Η Λίζα Σωτίλη γεννήθηκε στην Αθήνα και ανήκει σε μια ηρωική οικογένεια που πολέμησε για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Τελείωσε τις κλασσικές και καλλιτεχνικές της σπουδές στην Ελλάδα και στην Ιταλία, όπου αποφοίτησε από την Ακαδημία της Brera.
Πολύ νέα έλαβε μέρος σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις, αποσπώντας σημαντικά βραβεία, όπως San Fedeb, Romazzoti, Sizzara, χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας Carraro, βραβεία Gallarate, Κύπελλο Προέδρου της Δημοκρατίας κ.α.
Όταν ήταν 18 ετών της αφιερώνουν γραπτά ο Raffaele de Grada(1960) και ο Franco Russoli(1961) στη πρώτη προσωπική της έκθεση στο Μιλάνο.
Γράφουν εγκωμιαστικά σχόλια γι’ αυτή διάσημες προσωπικότητες, όπως ο Guttuso (1960), Morlotti (1965) και ο Quasimodo (1967) για την προσωπική της έκθεση στην Γκαλερί Ιόλας στην Νέα Υόρκη και ύστερα στο βιβλίο του «Visti da Quasimodo», εκδόσεις Trentadue – Milano (1969), όπου η νεαρά Λίζα παρουσιάζεται μαζί με τους μεγάλους της Τέχνης. Το 1964 στην προσωπική της έκθεση στο Μουσείο του Βερολίνου, παρουσιάζεται ως « Enfant prodige» από τον διάσημο Καθηγητή Jannasch.
Από το 1965 ανήκει στην ομάδα των καλλιτεχνών που επέλεξε ο διάσημος Αλέξανδρος Ιόλας με τον οποίο εκθέτει στην Γενεύη, Παρίσι, Ρώμη, Μαδρίτη, Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες και αλλού.
Ο Διευθυντής του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης κ. Bradford Keller της απευθύνει εγκωμιαστικά σχόλια στην ειδική έκδοση του 1966.
Εκτός από την Ζωγραφική και την Γλυπτική, η Λίζα ασχολείται και με την Αγιογραφία (αγιογράφησε το θάνατο του Αγ. Αντωνίου στην Εκκλησία Salla Creta του Lorenteggio) και ειδικά με την τέχνη του κοσμήματος που την κάνει διάσημη. Οι δημιουργίες της είναι κομμάτια μοναδικά, που η Λίζα σχεδιάζει για τον εαυτό της και για πολλά πρόσωπα της ελίτ σε όλο τον κόσμο, όπως η Farah Diba, η Βασίλισσα Maria Jose di Savoia,η Πριγκίπισσα Maria Beatrice di Savoia, ο Rudolf Nureyef, η Claudia Cardinale, η Annie Girardot, ο Ronald Petit, έλληνες εφοπλιστές και άλλες προσωπικότητες.
Η Ελληνίδα καλλιτέχνης έχει περατώσει και ένα γιγαντιαίο έργο, τη κεντρική πύλη των έξι μέτρων του Καθεδρικού Ναού του Αmman, κατά παραγγελία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρου.
Η Λίζα επιλέχθηκε από τον Giorgio De Chirico ως η νέα βοηθός του για την εκτέλεση των έργων που ο Αλέξανδρος Ιόλας του είχε παραγγείλει. Για πολλά χρόνια δουλεύει μαζί με το δάσκαλο στα χυτήρια Bonvicini της Verona, γι’ αυτό άλλωστε η χήρα του Δασκάλου της εμπιστεύθηκε το έργο συντήρησης των πρωτότυπων εργαλείων προορισμένων για τα Μουσεία. Γι’ αυτό και η Λίζα διαθέτει σήμερα το πιο σημαντικό συμβόλαιο στον κόσμο, τα Γλυπτά του μεγάλου Δασκάλου. Η πρώτη αγάπη της είναι η ζωγραφική με μύρια ζεστά χρώματα, εξωτικά και αισθησιακά, που πλέκει σε ατέλειωτο παιχνίδι των αποχρώσεων.
Η καλλιτέχνης απλή και φυσική μένει πάντα πιστή στο χρωματιστό κόσμο της αθωότητας, που δεν έχει ποτέ προδώσει. Κόσμο του Ήλιου και της Ποίησης, που δεν χάνει ποτέ τη χρυσή του ακτίνα ούτε την γκρίζα καθημερινότητα.
Αυτή είναι η αληθινή δύναμη της ποίησης της, η πίστη στη φύση που πηγάζει από τις χιλιετηρίδες και το υποσυνείδητο πριν πάρει συνειδητή μορφή.
Είναι η πίστη στις φυλετικές της ρίζες πολύ δυνατές, που δεν την άφησαν να επηρεασθεί από άλλες επιδράσεις, γιατί η Λίζα προέρχεται από τη «Γένεση», από την «Κοσμογονία», από την «Κάθαρση» του πνεύματος που αιώνια ανανεώνεται.
Είναι μια συνεχής Μεταμόρφωση που αγγίζει τις αιώνιες σφαίρες, σφραγίδα της Αληθινής Δημιουργίας.

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
 
 
 
Επίσκεψη του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
 

Ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου μετά τα εγκαίνια της έκθεσης «Κειμήλια απελευθέρωσης Μακεδονίας 1912-1913» στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου "Αστέρια" επισκέφθηκε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών όπου φιλοξενείται η έκθεση της Λίζας Σωτίλη στο 4ο όροφο του κτιρίου.

Τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ.. Θεόδωρο Καράογλου υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών και περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού κ. Αθανάσιος Μπασδάνης και η διευθύντρια της βιβλιοθήκης κ. Βασιλική Μπουτζή. Ο κύριος υπουργός εντυπωσιάστηκε από την έκθεση της κ. Λίζας Σωτίλη, στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης το δανειστικό τμήμα, το αναγνωστήριο, την αίθουσα των Η/Υ, την ανακαινισμένη παιδική βιβλιοθήκη και την αίθουσα του αμφιθεάτρου. Επίσης από τον πρόεδρο και τη διευθύντρια ενημερώθηκε για το έργο και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης. Έγινα γνωστά στον κ. υπουργό τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η βιβλιοθήκη. Ο κύριος υπουργός επέδειξε ενδιαφέρον και υποσχέθηκε ότι θα είναι συμπαραστάτης μας στην επίλυση των προβλημάτων.

 
 
 
 
 
 
Ο Κατάλογος της έκθεσης "SOTILIS - Η αχαλίνωτη επιθυμία" σε μορφή (pdf)
 
 
 

Το Λεύκωμα "Sotilis, Η Αχαλίνωτη επιθυμία'' των Gιοvana Dalla Chiesa και Pierre Kaloussian Velissiotis, εκδόθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του στρατηγού Ναπολέοντα Σωτίλη, γνωστό και ως ''αήττητος", απελευθερωτή των Σερρών και πολλών άλλων πόλεων της Βορείου Ελλάδος. Εκατό χρόνια μετά, φιλοξενούμε στην πόλη μας, την έκθεση της διεθνούς φήμης Ελληνίδας δημιουργού Λίζας Σωτίλη, εγγονής του Ναπολέοντα Σωτίλη, τιμώντας ταυτόχρονα το σημαντικότατο εικαστικό της έργο, αλλά και την έμμεση σχέση της με την ιστορική επέτειο της Απελευθέρωσης των Σερρών. Η Έκθεση διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Διάρκεια Έκθεσης: από 27/06/2013 έως και 20/09/2013