ΓΗ ΕΤΟΣ… 2070

 Οι κλιματικές αλλαγές που βιώνει ο άνθρωπος σήμερα δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο: άνοδος της θερμοκρασίας από την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (φαινόμενο του θερμοκηπίου), ρύποι, πλημμύρες, τυφώνες, φονικές πυρκαγιές, λειψυδρία, ξηρασία, όξινη βροχή κ.α μας παραπέμπουν σε χρονικό προναγγελθέντος θανάτου.

Όλοι γνωρίζουν την κατάληξη, κανείς δεν θέλει να την παραδεχθεί. Οι περισσότεροι την αντιμετωπίζουν με μοιρολατρία. Ο σεβασμός για το περιβάλλον και το νερό έχει χαθεί.

Ο πληθυσμός αυξάνεται αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται και η ερημοποίηση του εδάφους, αφού το νερό δεν επαρκεί για να στηρίξει τη βλάστηση. Στο μέλλον θα έχουμε πολέμους για το νερό μεταξύ των κρατών, των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης του νερού και των ανθρώπων με το περιβάλλον του: εκείνος απομυζεί και μολύνει τις υδάτινες εφεδρείες του πλανήτη, αντί να θέτει τις γνώσεις του στην υπηρεσία μιας έξυπνης διορατικής χρήσης του νερού, διασώζοντας τις μελλοντικές γενεές. Γι’ αυτές τις κλιματικές αλλαγές φταίμε κι εμείς και οι κυβερνώντες τον κόσμο που δεν παίρνουν άμεσα πρακτικά μέτρα αντιμετώπισης του κακού. Τα χρονικά περιθώρια για να αφυπνισθούμε έχουν εξαντληθεί.

Με την ελπίδα ότι το τωρινό καθεστώς απειλής θα μας αλλάξει, έστω και την τελευταία στιγμή και επιτέλους θα εκτιμήσουμε αυτόν τον υπέροχο πλανήτη στον οποίο είχαμε την τύχη να γεννηθούμε και να ζήσουμε.

Εκτίθενται γλυπτά εικαστικά έργα που απεικονίζουν το πιθανό δάσος του… 2070 (προφητικό έτος) και προβάλλεται ταινία ομοίως προφητική για το έτος εκείνο. Γίνεται μια προσπάθεια να αφυπνιστούν οι οικολογικές συνειδήσεις μικρών ή μεγάλων απ’ αυτήν τη επικίνδυνη μακαριότητα και αδράνεια για αν σώσουμε τον πλανήτη μας, τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. Πραγματοποιούνται συνεχείς επισκέψεις σχολείων με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν τουλάχιστον οι μαθητές. Ακολουθεί διαλογική συζήτηση επάνω στο σοβαρό θέμα της οικολογικής καταστροφής και ανάγνωση άρθρων, εξήγηση εικόνων και σχετικών γελοιογραφιών επιλεγμένων από το γραπτό τύπο.

Δ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ