Παρουσίαση του βιβλίου του Σερραίου συγγραφέα Ερρίκου Βλάχμπεη, «ΑΝΗΣΥΧΑ ΧΡΟΝΙΑ»

7 Απριλίου 2008

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών, σε συνεργασία με την Ένωση Συγγραφέων Ν. Σερρών, παρουσίασε στην μεγάλη αίθουσα της το βιβλίο του Σερραίου συγγραφέα Ερρίκου Βλάχμπεη, «ΑΝΗΣΥΧΑ ΧΡΟΝΙΑ»
Το βιβλίο παρουσίασε η πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών κ. Σοφία Γεωργιάδου - Σωτηρίου, ο ποιητής Τάσος Σταμπούλογλου και ο γιατρός ποιητής Χρήστος Σαμαράς. Η ανάγνωση ενός διηγήματος από το βιβλίο (ΕΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 11ΩΛΟΥΣΕ ΛΑΧΕΙΑ) έγινε από την ποιήτρια κ. Καίτη Κοκκινοπούλου -Ευστρατιάδου. Την όλη εκδήλωση συντόνιζε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Συγγραφέων, ποιητής Κώστας Καλοποδάς.
Πρώτα δόθηκε ο λόγος στην πρόεδρο της Δ,Β, Ως οικοδέσποινα ευχαρίστησε, το πολυπληθές ακροατήριο, που με την παρουσία του τίμησε την εκδήλωση. Μετά και ο Γραμματέας της Ένωσης Συγγραφέων χαιρέτησε το κοινό της κατάμεστης αίθουσας. Ύστερα πήρε πάλι το λόγο η πρόεδρος κ. Σοφία Γεωριάδου και στην ομιλία της αναφέρθηκε βιογραφικά στη ζωή και στο συγγραφικό έργο του δημιουργού. Διάβασε κριτικές για τα βιβλία που έχει εκδώσει ο συγγραφέας και στο τέλος ανέλυσε διηγήματα από το νέο του βιβλίο.
Ο συντονιστής, αφού ευχαρίστησε την πρόεδρο, κάλεσε την κ. Ευστρατιάδου να διαβάσει το διήγημα. Ο ποιητής και φίλος του συγγραφέα Τάσος Σταμπούλογλου, που ανέβηκε στο βήμα, μίλησε για τα χρόνια, που νέοι, φορτωμένοι με ανθρώπινες ιδέες αγωνίζονταν για έναν κόσμο καλύτερο. Μίλησε για την αισθητική της τέχνης, αναφέρθηκε στην τεχνική του συγγραφέα και ανέλυσε διηγήματα του βιβλίου. Ο ποιητής γιατρός Χρήστος Σαμαράς, ανιψιός του συγγραφέα, με λυρικό λόγο ανάφερε γεγονότα από τα παιδικά του χρόνια, πως έβλεπε τότε και πως βλέπει σήμερα τον συγγραφέα θείο του.
Στη συνέχεια ο συντονιστής έδωσε το λόγο στον συγγραφέα. Λυτός αφού ευχαρίστησε το ακροατήριο και τόνισε πως του έδωσε μεγάλη χαρά με την παρουσία του, μετά ευχαρίστησε και όλους τους συντελεστές, που τον τίμησαν και παρουσίασαν το βιβλίο του. Μετά μίλησε για τη λογοτεχνία και γενικά για την τέχνη.
Η τέχνη, είπε, είναι η αντανάκλαση, είναι το αντικαθρέπτισμα της κοινωνικής ζωής μας. Εκφράζει τις ανθρώπινες σχέσεις, σε κάθε χρονική περίοδο. Η τέχνη δεν είναι παιχνίδι, ούτε καπρίτσιο, η τέχνη είναι λειτούργημα, είναι πάθος, είναι οδύνη. Γεννήθηκε για να καλύπτει τις ψυχαγωγικές, τις κοινωνικές και τις αισθητικές ανάγκες των ανθρώπων. Η τέχνη μας ανοίγει δρόμους, για να γνωρίσουμε τον κόσμο. Φανερώνει χαρακτήρες και αισθήματα, Μας συγκλονίζει, μας φέρνει δάκρυα, θαυμασμό, αγανάκτηση, αφήνει βαθιά σημάδια στη συνείδηση και στη ψυχή μας.
Από την τέχνη πρέπει να πηγάζει η ομορφιά και η ανθρωπιά. Την ομορφιά στη τέχνη τη χαρίζει η μορφή, την ανθρωπιά το περιεχόμενο. Η μορφή φανερώνει το ταλέντο και την τεχνική του δημιουργού, το περιεχόμενο φανερώνει τις κοινωνικές ιδέες του και την ψυχή του.
Αν ο δημιουργός, όποια τέχνη κι αν διακονεί, προσέχει μόνο τη μορφή και αδιαφορεί για το περιεχόμενο, το έργο του θα μοιάζει μ'ένα λουλούδι δίχως άρωμα, μ'ένα φαγητό δίχως αλάτι. Το περιεχόμενο στο έργο είναι το αλάτι που του δίνει νοστιμιά.
Αν πάλι το έργο έχει περιεχόμενο και υστερεί μορφικά, τότε δεν θα διαφέρει από μια πολιτική μπροσούρα. Θα πρέπει λοιπόν, στο έργο να συνυπάρχουν και η μορφή και το περιεχόμενο.
«... Με αυτά τα λίγα λόγια κλείνω, για να μη σας κουράσω, γιατί το θέμα της τέχνης είναι ανεξάντλητο. Και πάλι σας ευχαριστώ όλους». Τα χειροκροτήματα του κοινού σκέπασαν τις λέξεις του συγγραφέα.

Φωτογραφίες