Συγγραφέας του μήνα

Έλενα Χουζούρη

ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Έλενα Χουζούρη γράφει ποίηση, δοκίμιο, και κριτική λογοτεχνίας. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικές εκδόσεις και σε λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει οργανώσει κι επιμεληθεί την Ανθολογία «στρατός περνούσε στη νεοελληνική λογοτεχνία» (Μεταίχμιο). Τον Δεκέμβριο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα «Σκοτεινός Βαρδάρης» (Κέδρος) - υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005. Επίσης είχε την διεύθυνση των λογοτεχνικών σειρών «Γραφές της Αθωότητας» κι «Ένα γράμμα για σένα» (Ελληνικά Γράμματα. Βιοπορίζεται από την κριτική λογοτεχνίας («Βιβλιοθήκη» Ελευθεροτυπίας) και την παρουσίαση βιβλίων (ΕΡΤ). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΒΑΡΔΑΡΗ»

Όλα ξεκίνησαν από μια φωτογραφία (αυτή του εξωφύλλου) που δείχνει Έλληνες πρόσφυγες από το Μελένικο. Την είχε τραβήξει ο August Leon, ένας από τους φωτογράφους και καμεραμέν που έστελνε, τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ο Alber Kahn, Γαλλοαλσατός μεγαλοτραπεζίτης αλλα και ουμανιστής, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στόχος του να δημιουργήσει τα Αρχεία του Πλανήτη (υπάρχουν σήμερα στο Μουσείο Alber Kahn στο Παρίσι) θεωρώντας πως έτσι συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Στη φωτογραφία αυτή που έχει τραβηχτεί στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, όπου κυρίως κατέφυγαν οι Μελενίκιοι, είναι και ο εικοσάχρονος, το 1913, παππούς μου.

Ξεκινάω λοιπόν μια συνομιλία μαζι του, με την ταραγμένη εκείνη εποχή, στήνοντας ταυτόχρονα και το δικό μου μυθιστόρημα. Η ματιά μου είναι σημερινή. Δεν προσπαθώ να κάνω αναπαράσταση του χθες, αλλά να το «διαβάσω» μέσα από το σήμερα. Δεν πιστεύω άλλωστε ότι μπορεί να γίνει και αλλιώς όταν πρόκειται για εποχές που δεν έχουμε οι ίδιοι ζήσει. Όπως και νάχει δεν ακολουθώ με τίποτε την κλασική συνταγή του λεγόμενου ιστορικού μυθιστορήματος (δεν έχω ως πρότυπο τον πατερούλη Σερ Ουώλτερ Σκοτ) μάλλον μεταμοντέρνα είναι η συνταγή μου.

Η αλήθεια του μυθιστορήματος, πέρα από το πώς είναι φτιαγμένο, βασίζεται στο βαθύτατο και επώδυνο συναίσθημα της απώλειας. Οι ήρωες, νέα παιδιά, στο ξεκίνημα της ζωής τους, με τα χιλιάδες όνειρα και την μεγάλη δίψα για ζωή, τσακίζονται με τον πόλεμο. Χάνουν τους φίλους τους, τους νεανικούς τους έρωτες, μπορεί και τους γονείς τους, και τέλος την ίδια τους την πατρίδα.

Ανάμεσα σ΄ όλα αυτά κι ένας αιρετικός έρωτας που τα αψηφά όλα και αποφασίζει να πει την δική του λέξη στη απανθρωπιά του πολέμου και κάθε πολέμου. Φυσικά υπάρχει το πανέμορφο Μελένκο, παλιά βυζαντινή πολιτεία, η κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη και το πολύβουο Παρίσι. Υπάρχουμε κι εμείς που τα κοιτάμε, με την απόσταση ενός αιώνα, και αφηνόμαστε στο ταξίδι που μας υπόσχονται.

(Φεβρουάριος 2006)


Λίστα όλων των Συγγραφέων