Συγγραφέας του μήνα

Αργυρώ Μαντόγλου (Μάιος 2006)

Η Αργυρώ Μαντόγλου είναι συγγραφέας δυο μυθιστορημάτων, μιας νουβέλας και δυο ποιητικών συλλογών. Σπούδασε English Literature και Critical Theory στην Αγγλία. Έχει δημοσιεύσει ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια για θέματα λογοτεχνίας, μεταφράσεις και βιβλιοκριτικές.
Μετέφρασε έργα των Τζορτζ Έλιοτ, Βιρτζίνια Γουλφ, Χένρι Τζέιμς, Τζιν Ρις, Τζόις Κάρολ Οουτς, ?ντζελα Κάρτερ, Κέιτ ?τκινσον, Γουίλιαμ Τρέβολ, κ.ά.


Έργα:

Κατήχηση της ?νοιξης, ποίηση, Γκοβόστη, 1992

Γενέθλια Βροχή, ποίηση, Δελφίνι, 1995

Βιρτζίνια Γουλφ Café, μυθιστόρημα, Απόπειρα, 1999

Βλέφαρα με τατουάζ, μυθιστόρημα, Πατάκη, 2001

Νύφη από Πολυεστέρα, νουβέλα, Μεταίχμιο, 2003

Bodyland- ΧΩΡΑΣΩΜΑΤΩΝ (Ιστορίες δρόμου+τρόμου), Κέδρος, 2005

Για το τελευταίο της βιβλίο:

BODYLAND - ΧΩΡΑΣΩΜΑΤΩΝ
ιστορίες δρόμου+τρόμου

WC, γκράφιτι και βιβλία: μια ανορθόδοξη συγγραφική πορεία

Γιατί όσο η σάρκα του κόσμου χάνεται οι άνθρωποι όλο και περισσότερο ασχολούνται με τη σάρκα τους; ρωτάει ένας από τους χαρακτήρες του βιβλίου, βιώνοντας το παράδοξο της ταυτόχρονης υπερ-έκθεσης και εξαφάνισης του σώματος. Όπως, κατ? επανάληψη διακρίνεται όλοι ασχολούνται με τη σάρκα τους για να ανοίξουν οι πύλες της ουτοπικής χώρας των σωμάτων, μιας χώρας που κατοικείται από ανθρώπους που προβάλλουν το σώμα τους για να αποσπάσουν το ενδιαφέρον, την προσοχή και την αγάπη των άλλων. Η Χωρασωμάτων είναι μια αόρατη αλλά πανταχού παρούσα χώρα, πιο πραγματική απ? την πραγματικότητα, προβάλλει παντού και η γεωγραφία της είναι απ? όλους αναγνωρίσιμη. Σ? αυτή κατοικούν οι ήρωες του βιβλίου και περιφέρονται στις «επαρχίες της»: τηλεοπτικούς τόπους, ριάλιτι, καζίνο, στάδια, γυμναστήρια, μπαρ, πλατείες αλλά και στους δρόμους της πόλης μας, και ενίοτε σε κάποιους πιο ιδιωτικά δημόσιους τόπους όπως οι δημόσιες τουαλέτες ή το κρεβάτι που μοιράζονται με έναν άγνωστο.


Η κεντρική ηρωίδα: Πρόκειται για μια αντισυμβατική συγγραφική περσόνα. Η ?γνωστη Χ (ή ΑΧ) η οποία σε προηγούμενο μυθιστόρημα μου, στο Βλέφαρα με τατουάζ ήταν η ηρωίδα ενός άντρα συγγραφέα, εδώ παίρνει το παιχνίδι στα χέρια της και γίνεται η ίδια συγγραφέας, αναλαμβάνοντας δράση με έναν αρκετά ιδιότυπο τρόπο: Αρχίζει από παιδί να διαβάζει τα μηνύματα που γράφουν στις δημόσιες τουαλέτες. Πολλά είναι ακατανόητα, με κάποια άλλα διαφωνεί γι? αυτό και αρχίζει να τα διορθώνει. Αργότερα, στην εφηβεία, αρχίζει ν? αφήνει τα δικά της συνθήματα στους τοίχους της πόλης, συνήθεια που αναγκάζεται να εγκαταλείψει όταν θα τη συλλάβουν.
Τότε επινοεί το 69bodyland, μια τηλεφωνική κωδικοποιημένη γραμμή βοήθειας, που σημειώνει παντού για να έρθουν σε επαφή όσοι και όσες βρίσκονται σε «έκτακτη ανάγκη». Έχοντας ήδη αντιληφθεί τη δύναμη της δημοσιοποίησης του λόγου, θα καταφύγει στο χαρτί και θα γράψει τις ιστορίες που τις διηγούνται όσοι και όσες τηλεφωνούν στο 69bodyland, τις ιστορίες «δρόμου+τρόμου» που περιλαμβάνονται στο βιβλίο.
Η ΑΧ με τα συνθήματα της λέει συνοπτικά ξέρω τι περνάς, οι ιστορίες της λένε: καιρός να μάθεις κι εσύ τι περνάς.


Λίστα όλων των Συγγραφέων