Συγγραφέας του μήνα

Θωμάς Σκάσσης (Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2006)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Θωμάς Σκάσσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 κι έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, έκανε μεταπτυχιακά στο University College του Λονδίνου και δικηγορεί από το 1978. Είναι πεζογράφος, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και μεταφραστής. Για τη μετάφραση του μυθιστορήματος «Το Τραμ» του Κλοντ Σιμόν, βραβεύτηκε με το Κρατικό βραβείο μετάφρασης του 2004.
Έχει γράψει:
1. Συλλέκτης αποκομμάτων, διηγήματα (Γνώση 1986)
2. Ο βαλσαμωμένος γάτος, νουβέλα (Γνώση 1988 ? Πόλις 2001)
3. Ελληνικό Σταυρόλεξο, μυθιστόρημα (Πόλις 2000)
4. Το ρολόι της σκιάς, μυθιστόρημα (Πόλις 2004) υποψήφιο για το κρατικό βραβείο πεζογραφίας του 2000.

Έχει μεταφράσει:
α) Από τα αγγλικά: Ντον ΝτεΛίλλο, Οι χρόνοι του σώματος, Κοσμόπολις, μυθιστορήματα (Εστία). ?ντριου Ο? Χάγκαν, Οι Πατέρες μας, μυθιστόρημα (Πόλις). Γκράχαμ Σουίφτ, Στο φως της μέρας, μυθιστόρημα (Εστία).
β) Από τα γαλλικά: Ανρί Τρουαγιά, Τσέχωφ, Γκόρκι, βιογραφίες (Libro). Κλοντ Σιμόν, Η Πρόσκληση, Η Ακακία, Το τραμ, μυθιστορήματα (Εστία). Μαρτέν Βενκλέρ, Η ασθένεια του Σαξ, μυθιστόρημα (Μεταίχμιο). Φρανσουά Σαλβέν, Αποχαιρετισμός στο Κόμμα, μυθιστόρημα (Πόλις) Μπενουά Ντυτέτρ, Υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών, Η Ανυπότακτη, μυθιστορήματα (Εστία), Φρανσουά ντε Κλοζέ, Μη λέτε στο Θεό τι να κάνει, βιογραφία του Α. Αϊνστάιν (Εστία) και άλλα.

Το ρολόι της σκιάς

Ο Αντόνιο Ρεβόλτι, αξιωματικός του ναπολεόντειου ναυτικού, από την Κορσική, τραυματίζεται στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ και αιχμαλωτίζεται από τους ?γγλους. Μετά την απελευθέρωσή του, έρχεται στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα για να διδάξει τη ναυτική τέχνη και τα μαθηματικά. Ο Τζώρτζης Καρβούνης, γόνος οικογένειας ευγενών από τα Κύθηρα, σπουδάζει νομικά στην Ιταλία, συμμετέχει σε εξεγέρσεις εναντίον των Ενετών στη γενέτειρά του, αναλαμβάνει δημόσια αξιώματα και γίνεται Πρόξενος πρώτα των Γάλλων και ύστερα των ?γγλων, βοηθώντας μάλιστα στη διάσωση των μαρμάρων του Παρθενώνα από ένα ναυάγιο στις ακτές των Κυθήρων. Βίοι παράλληλοι δύο αντρών με διαφορετική καταγωγή και βιώματα, οι οποίοι όμως, κατακτώντας την ελευθερία να κρίνουν, θα αλλάξουν ιδέες, θα συγκλίνουν και θα συγχωνευτούν στην πραγματικότητα ενός τόπου στα πρόθυρα της εξέγερσης.
Πολλά χρόνια αργότερα, ένας γάμος θα ενώσει τις δύο οικογένειες και ο κοινός απόγονός τους που θα προκύψει προσπαθεί μέσα από οικογενειακά έγγραφα, ιστορικά ντοκουμέντα και λογικές υποθέσεις να συνθέσει σήμερα ένα χρονικό της εποχής που οι ιδέες του Διαφωτισμού επηρέαζαν τα ελληνικά πράγματα, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα παλιά οικογενειακά μυστικά, προσωπικές έχθρες και ταξικές συγκρούσεις.
Ένα μυθιστόρημα για τον τρόπο που η Ιστορία του χθες φωτίζει ζητήματα του σήμερα.


Λίστα όλων των Συγγραφέων