Συγγραφέας του μήνα

Χρύσα Σπυροπούλου (Φεβρουάριος 2007)

Βιογραφικά στοιχεία

Η Χρύσα Σπυροπούλου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1957. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αγγλική φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών. Εκπονεί τη διατριβή της με τον καθηγητή Ερατοσθένη Καψωμένο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα ? Το παράδοξο στην ποίηση του Γιάννη Δάλλα?.
Ζει στην Αθήνα από το 1975. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και ασχολείται με την κριτική.
Συνεργάστηκε και συνεργάζεται με λογοτεχνικά περιοδικά ?Ανακύκληση, Ευθύνη και Τετράδια της Ευθύνης, Νέα Εστία, Νέα Πορεία, Γραφή , Πόρφυρα, Περίπλου, Διαβάζω, Κ ( Εκδόσεις Αλεξάνδρεια ), (δε)κατα, Μανδραγόρα ? και εφημερίδες ,όπως -παλαιότερα- Ελευθεροτυπία [Βιβλιοθήκη], Έθνος , Νέα και Καθημερινή ( στο φύλο της Τρίτης και την Κυριακάτικη Καθημερινή).

Η Χρύσα Σπυροπούλου γράφει για την ίδια:

Διάβαζε και διαβάζει πολύ. Την γοήτευαν οι άγγλοι και ρώσοι κλασικοί. Αργότερα γνώρισε τους αμερικάνους, γάλλους και γερμανούς ή γερμανόφωνους συγγραφείς. Ντίκενς, Κρόνιν, αδερφές Μπροντέ, Ώστιν, Τζώρτζ Έλιοτ , Γουλφ, Μάνσφηλντ , Πλαθ, Έσσε, Τόμας Μαν, Μούζιλ, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Τσέχωφ, Πόε, Μέλβιλ , Μπέκετ , και τόσοι άλλοι? Παράλληλα διασκέδαζε με τα αστυνομικά και τα ψυχοθρίλερ των Χάισμιθ, Π.Ντ.Τζέιμς, Ρέντελ, Έλρου, Τσάντλερ, Ρεξ Στάουτ, Ρος Μακντόναλντ?
Στο μυθιστόρημα Μάσκες στη σκιά και στη νουβέλα Ομίχλη στη λίμνη όπως και στο Ένα αθώο παιχνίδι ? ψυχοθρίλερ ή νουάρ κι αυτό όπως και τα δύο προηγούμενα ? οι ήρωες βρίσκονται σε διαρκή δράση και ο ένας προσπαθεί να προσελκύσει και να παρασύρει τον άλλο στο δικό του παιχνίδι, σ? ένα παιχνίδι που κυρίαρχο ρόλο έχουν οι σκοτεινές ψυχικές διαπλοκές. Υποστηρικτικά λειτουργούν οι ατμοσφαιρικές περιγραφές των χώρων και των τόπων. Το έγκλημα , πάντως , δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο εφ? όσον προέχουν οι ψυχικές , συναισθηματικές διαταραχές των προσώπων.
Στα πεζογραφήματα Αντανακλάσεις υπερισχύει το ονειρικό και φανταστικό στοιχείο , το οποίο συνθέτει ανατρεπτικές καταστάσεις. Στο τελευταίο αστυνομικό της με τον τίτλο Δίχως ίχνη το θέμα έχει σχέση με το λαθρεμπόριο ραδιενεργών στοιχείων και το κυνήγι επιστημονικών μελετών, οι οποίες συμβάλλουν στην αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων. Ο αστυνόμος Ηλιού με τη βοηθό του Γεωργίου- είχαν εμφανιστεί επίσης στην Ομίχλη στη λίμνη και το Ένα αθώο παιχνίδι- αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν το φόνο ενός επιστήμονα στο Ινστιτούτο Ενέργειας στην Αθήνα. Η αναζήτηση των ενόχων γίνεται στους δρόμους της Αθήνας και του Μονάχου.
Πολλοί την ρωτούν γιατί ασχολείται με το αστυνομικό και το ψυχοθρίλερ αλλά δεν έχει κάποια σαφή απάντηση. Η αναλυτική της διάθεση την οδήγησε να ασχοληθεί με την βιβλιοπαρουσίαση και την κριτική που αφορά έργα τόσο της ελληνικής όσο και της ξένης λογοτεχνίας.


Βιβλιογραφία:
Ο αρχαιοελληνικός κόσμος στην ποίηση της Ζωής Καρέλλη, μελέτη, εκδόσεις Α.Σ.Ε., Θεσσαλονίκη 1988
Αναγνώσεις, δοκίμια, εκδόσεις Πρόσπερος , Αθήνα 1992
Αντανακλάσεις, πεζογραφήματα, εκδόσεις Πρόσπερος , Αθήνα 1994 Ομίχλη στη λίμνη, νουβέλα, εκδόσεις Οδός Πανός , Αθήνα, 1998
Μάσκες στη σκιά, μυθιστόρημα, εκδόσεις ?γκυρα, 2000
Ένα αθώο παιχνίδι, μυθιστόρημα, ?γκυρα 2004,
Δίχως ίχνη, αστυνομικό μυθιστόρημα, Κέδρος 2006.

Μεταφράσεις :
Αλόη, νουβέλα της Κάθριν Μάνσφηλντ, εκδόσεις Οδός Πανός, Αθήνα 1993
Κάρολ, μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ, εκδόσεις Πρόσπερος, Αθήνα 1993
Δύο αδέρφια διαφορετικού φύλου, κινέζικο αφήγημα μεταφρασμένο από τα αγγλικά, εκδόσεις Οδός Πανός, Αθήνα 1995


Λίστα όλων των Συγγραφέων