Συγγραφέας του μήνα

Γιώργος Βέης

Ο Γιώργος Βέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί σε επτά ευρωπαϊκές γλώσσες και στα κινεζικά. Από το 1976 ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας. Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας (2000). Υπηρετεί στο Διπλωματικό κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών. Διετέλεσε Πρόξενος στη Νέα Υόρκη. Γενικός Πρόξενος στο Ντόρτμουντ, στη Μελβούρνη, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο, Σύμβουλος Πρεσβείας στο Πεκίνο και στη Σεούλ. Επιτετραμμένος στο Καμερούν, με παράλληλη διαπίστευση στο Τσαντ, στο Σάο Τομέ Πρινσίπε, στην Γκαμπόν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στη Γουινέα του Ισημερινού. Τώρα είναι Πρέσβης στο Σουδάν, με παράλληλη διαπίστευση στη Σομαλία.


ΕΡΓΑ ΤΟΥ:

Π ο ί η σ η

Φόρμες κα άλλα ποιήματα 1970-1973, Κούρος 1974

Κι άλλη ποίηση, Κούρος 1976

Όλοι κοιμούνται στο καράβι, Εγνατία - Τραμ 1979, Ύψιλον, 1983 και 1999

Ο δράκος του μεσημεριού, Ύψιλον 1983 και 1999

Παράφραση της νύχτας, Ύψιλον 1989 και 1999

Γεωγραφία κινδύνων, Ύψιλον 1994

Χρυσαλλίδα στον πάγο, Ύψιλον 1999

Υστερόγραφα Γης, Ύψιλον 2004Μετάφραση

Jorge Luis Borges, Το βιβλίο των Φανταστικών Όντων, Libro 1983, 1988, 1991, 1998 και 1999

Raymond Chandler, Η Κυρία της λίμνης, Οδυσσέας 1982, Ερατώ 1991 (με το ψευδώνυμο Κωνσταντίνος Αργυρός)

Galway Kinnell, Ποιήματα, Πλανόδιον, τεύχος 15, Δεκέμβριος 1991


Ταξιδιωτικά

Ασία, Ασία, Κέδρος 1999 και 2000, (Κρατικό Βραβείο 2000)

Στην απαγορευμένη πόλη, Κέδρος 2004

Με τις Μογγόλες (Μαρτυρίες, συνεκδοχές), Κέδρος 2005


Δοκίμιο

Αλέξανδρος Μπάρας, Μια παρουσίαση, Γαβριηλίδης «εκ νέου», 2004


Επιστολές

Πιο μακριά δεν γίνεται, Ελληνικά Γράμματα 2003
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ ΓΗΣ

Ως γνωστόν ο στίχος υπάρχει και ενεργεί, σύμφωνα με την γνωστότατη θέση του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, παντελώς ανεξάρτητα από το νόημά του. Και ο τίτλος του πρόσφατου ποιητικού μου βιβλίου Υστερόγραφα Γης, ως θραύσμα ενός στίχου, διεκδικεί με τη σειρά του μια πολλαπλότητα ερμηνειών. ?λλωστε το παιχνίδι των συνεκδοχών και η πολιτική των συνδηλώσεων εγκαινιάζεται με τον ίδιο τον τίτλο της συλλογής. Εκτός κι αν επιμείνουμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια «τι ακριβώς υπονοεί ο συγκεκριμένος τίτλος». Τότε τα Υστερόγραφα Γης αναφέρονται σε ένα τέλος, σε ένα επιμύθιο, στο πέρας μάλλον μιας οικολογικής περιπέτειας. Συνιστούν καταγραφές ατομικού και συλλογικού τρόπου διάσωσης από τον υπαρξιακό και όχι μόνον αφανισμό.
Η ποίηση, εξ ορισμού, εκλύει οραματική σοφία, αναδιοργανώνει και μετασχηματίζει τη σκληρή ύλη του πραγματικού. Η φαντασία δεν είναι απλώς η «μαιτρέσσα του κόσμου», όπως την ήθελε ο Πασκάλ, αλλά το στήριγμα, φρονώ, και η βασιλική οδός για την αναβάθμιση του κοσμοειδώλου. Ναι, στην εξαιρετικά άχαρη, αλλά και δίσημη αυτή περίοδο, στην διάρκεια της οποίας ο κόσμος ηλεκτρονικά τουλάχιστον συρρικνώνεται, γίνεται ένα δυναμικό χωριό επικοινωνίας, η ποίηση αναλαμβάνει το πρόσθετο βάρος να μ ε γ α λ ώ σ ε ι αντιθέτως τον κόσμο, να τον διευρύνει, να του δώσει εν τέλει την ορθή του διάσταση, δρώντας ως αντίπαλον δέος, ως κυριολεκτικό αντίβαρο στη μονοδιάστατη αγωγή των προσώπων, ή α ? προσώπων. Των θυμάτων της «εικόνας» με άλλα λόγια, η οποία εκφράζει τον οριακό διαχωρισμό και την απομάκρυνση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, για να θυμηθούμε εδώ τον Γκυ Ντεμπόρ.
Σε αυτές ακριβώς τις αρχές είναι δομημένο το βιβλίο μου στο σύνολό του. Οι πέντε ενότητές των λειτουργούν ως μέρη ενός μουσικού έργου. Εξ ου και αυτή η ανέλιξη, η διαφορετικότητα της προσέγγισης από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Κι επειδή η γραφή του ποιήματος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα καθοδηγούμενο όνειρο, όπως θα μας τονίζει πάντα ο Μπόρχες, το βιβλίο μου κλείνει με την ένταση με την οποία κλείνει συνήθως ένα όνειρο. Και μετά ξυπνάμε. Για να αναρωτηθούμε μαζί με τον Κινέζο σοφό του 4ου μ. Χ. αιώνος, τον Τσουάνγκ Τσου, αν είμαστε στην πραγματικότητα το όνειρο κάποιου άλλου.
Τα Υστερόγραφα Γης συναποτελούν δηλαδή, μεταξύ άλλων, σαφέστατους υπομνηματισμούς ονείρων και αποδελτιώσεις ταυτόχρονα του λεγόμενου υπαρκτού. Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη εξασφάλιση και ανάδειξη του Προσώπου, σε πείσμα των ποικίλων, ορατών και αοράτων εχθρών του, συνιστούν συνειδητά ένα εγχειρίδιο αναβαθμισμένου βίου.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ
(Ιανουάριος 2006)


Λίστα όλων των Συγγραφέων