Έκθεση «Όψεις της Ελληνικής Χαρακτικής» (24/11/2008)

Η χαρακτική είναι μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης που απαιτεί το συνδυασμό καλής γνώσης χρώματος και σχεδίου και της κατάκτησης τεχνικών μέσων για την άρτια εκτέλεση της εργασίας και ταυτόχρονα τη δημιουργική αποτύπωση τής έμπνευσης του καλλιτέχνη. Οι χαράκτες σήμερα ακολουθούν τις κλασικές τεχνικές της ξυλογραφίας, χαλκογραφίας, λιθογραφίας και μεταξοτυπίας, αλλά παράλληλα πειραματίζονται με κάθε υλικό και τεχνολογικό μέσο συνεχώς ανανεώνοντας και οδηγώντας την τέχνη τους σε νέους δρόμους έκφρασης.
Η έκθεση «Όψεις της Ελληνικής Χαρακτικής» είναι ενδεικτική της διαδρομής της ελληνικής χαρακτικής. Παρουσιάζονται 52 έργα που δεν συνδέονται θεματικά, αλλά απηχούν ποικίλες αντιλήψεις και πρακτικές και έχουν δημιουργηθεί από διαφορετικές γενιές καλλιτεχνών που ασχολήθηκαν αποκλειστικά ή αποσπασματικά με τη χαρακτική.
Τα χαρακτικά έργα της έκθεσης ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και είτε αγοράστηκαν προς ενίσχυση των τεχνών, είτε είναι έργα που έχουν λάβει μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις, όπως το έργο «Βραδινή βάρδια» του Αλέξανδρου Κορογιαννάκη που παρουσιάστηκε στην Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση του 1938, και σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως το έργο «Αττική ΙΙ» του Κώστα Γραμματόπουλου το οποίο συμμετείχε στην 34η Μπιενάλε Βενετίας του 1968.
Η έκθεση αυτή που συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, έχει σαν στόχο να προωθήσει την ελληνική εικαστική δημιουργία ενώ παράλληλα θέλει να προβάλει αυτήν τη σημαντική μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης που αποτελεί η χαρακτική τέχνη.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ